Румен Радев се среща с председателя на ВАС днес - 24novini.bg

Румен Радев се среща с председателя на ВАС днес

Радев се среща с председателя на Висшия административен съд, за да обсъдят избора на нов главен прокурор. Радев се среща с председателя на Висшия административен съд, за да обсъдят избора на нов главен прокурор.
Мария Йорданова 16.05.2019 | 10:30
(0 гласа)

Днес президентът Румен Радев се среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Това е част от срещите на държавния глава с магистрати за обсъждане избора на нов главен прокурор. 

 

 

Срещата ще започне в 14 часа.

Консултациите на Радев започнаха в началото на тази седмица и ще продължат през целия месец, когато държавният глава ще се срещне с членовете на Висшия съдебен съвет, който избира главния прокурор.

Вчера президентът обсъди избора на нов главен прокурор с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.

След срещата си с Радев Кирилов заяви, че предсрочното прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система трябва да бъде еднакво.

Първата среща на президента беше с главния прокурор Сотир Цацаров, а на следващия ден се срещна с председателя на Висшия касационен съд Лозан Панов.

Според Цацаров е рано за подобни консултации,

но се радва, че Румен Радев не споделя мнението на лидера на БСП Корнелия Нинова за промени в правомощията на главния прокурор. 

Лозан Панов обратно на Цацаров пък смята, че консултациите не са преждевременни, но и че изборът на главен прокурор е предрешен и няма да се състоят реформи в правомощията му.

Според Панов прокуратурата обслужва управляващите.

Мандатът на сегашния прокурор Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година, а от лятото на тази година започва процедурата по издигане на кандидати, номинации, подбор и представяне на концепциите.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...