Борисов потуши протеста на детската болница с 3 млн. лв. - 24novini.bg

Борисов потуши протеста на детската болница с 3 млн. лв.

Борисов потуши протестите на детската болница с 3 млн. лева. Дано това да е дългосрочно, а не предизобрно решение на проблемите там Борисов потуши протестите на детската болница с 3 млн. лева. Дано това да е дългосрочно, а не предизобрно решение на проблемите там МС
14.05.2019 | 12:29
(0 гласа)

„Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на заплатите на лекарите в детската специализирана педиатрична болница в София и за закупуване на нова техника“. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след приключилата среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха педиатри и неонатолози от болницата.

 

 Това се случва ден преди обявения на 15-ти май протест на педиатрите от специализираната болница.

Те протестираха вече три пъти, като на 10 май блокираха и столичен булевард

Очевидно, бидейки в рамките на предизборната кампания, протестът им донесе резултат.

„Утре ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва –

за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв.,

което значи общо 1 250 000 лв.

В същото време ще предвидим и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване,

което се финансира чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването“, заяви министър Ананиев.

Исканията на медиците при обявяването на протестите баха следните:

1.СПEЦИАЛЕН СТАТУТ НА ЕДИНСТВЕНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА В СТРАНАТА, със съответното финансиране, което да не налага да бъде търговско дружество. По този начин няма да звисим от НЗОК, ще има възможност за модернизиране на апаратурата и най-вече диагностична и терапевтична свобода.

2.ОТПАДАНЕ НА ЛИМИТИТЕ ПРИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ НА ДЕЦАТА. Целта на отпадането на лимитите е да се спре връщането на болни, за които е нужно болнично лечение, както и намаляване на времето на изчакване за планов прием.

3.ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА ПЕРСОНАЛА в детската болница. Освен адекватно заплащане на наличните специалисти, ще има възможност да се привлекат нови и способни хора, с което да се повиши качеството на медицинската услуга.

„Помогнете ни да бъдем полезни НА ДЕЦАТА!“, призовававаха в петиция медиците, подписана от над 3500 души.

Миналата седмица пезитрите обвиниха управляващите, че предприемат ПР действия 

заради протестите, но няма реални мерки за промяна в системата на здравеопазването.  

Ден преди третият протест на педиатрите от болница „Проф. Иван Митев” Надзорният съвет на НЗОК реши да отпаднат ограниченията за прием в педиатрията.

Ден преди четвъртия протест, насрочен за 15 май, утре, и 13 дни преди изборите Бойко Борисов намери 3 млн. лв. за детската болница.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...