Адвокатите няма да "доносничат" на ДАНС - 24novini.bg

Адвокатите няма да "доносничат" на ДАНС

Народните представители гласуваха промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари. Народните представители гласуваха промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари.
Мария Йорданова 25.04.2019 | 16:00
(0 гласа)

На първо четене депутатите решиха адвокатите да не съобщават на ДАНС, ако клиентът им е замесен в схема за пране на пари, както и да не подават декларация за всеки нов клиент. Гласуваните промени в Закона за мерките срещ изпирането на пари бяха внесени от ГЕРБ.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че

"всяка фирма ще трябва да идентифицира своя собственик, а акционерните дружества ще подават информация за собствениците".

Адвокатите обаче

ще трябва да докладват, ако клиентът им търси юридически съвет за финансиране на тероризъм или за пране на пари. 

Лицето,което подава сигнал за злоупотреба с финансови средства ще бъде запазено анонимно от дирекция „Финансово разузнаване“ към ДАНС, гласят приетите днес текстове.

Според законодателните промени ДАНС, БНБ, Комисията по финансов надзор (КФН) и Държавната комисия по хазарта ще публикуват на сайтовете си влезлите в сила наказателни постановления, с които са наложени наказания за нарушенията на Закона за мерките срещу изпирането на пари и правилника за прилагането му. Същите ще създават и актовете за нарушения.

Припомняме, че заради задължението на адвокатите да докладват за клиентите си, адвокатурата излезе на протести и поиска оставката на председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Нигенцова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...