Капанът Зеленогорски. И колко губи от него Радан Кънев - 24novini.bg

Капанът Зеленогорски. И колко губи от него Радан Кънев

Радан Кънев и Найден Зеленогорски бяха съпредседатели на РБ. Толкова са свързани, че липсата на единия вече вреди на другия Радан Кънев и Найден Зеленогорски бяха съпредседатели на РБ. Толкова са свързани, че липсата на единия вече вреди на другия
23.04.2019 | 19:30
(3 гласа)

"Движение България на гражданите" се отказа от участие в предстоящите избори за европарламент, съобщиха днес от партията в позиция до медиите. И това може да се окаже печеливш ход.

 

Няма да влизаме "в поредната братоубийствена битка между десни партии",

казват от дясната партия.

Десните от месеци се опитват да постигнат обединение, но така и не успяха.

Зад формулировката им обаче се крият трите непреодолими различия, които провалиха преговорите за дясно обединение: условия за доминиране на Христо Иванов в коалицията, неясна политическа ориентация на евентуалния евродепутат (дали ще е десен или либерал), както и поставено условие за неучастие на силни личности от ДБГ в листата с водач Радан Кънев.

Според източници на 24новини.бг в ДСБ, ДБГ и "Демократична България" Христо Иванов е поставил условието за неучастие на Найден Зеленогорски от ДБГ в листата,

тъй като кандидатурата му е твърде силна. Зеленогорски е най-разпознаваемият в дясното пространство политик заедно с Петър Москов. Това няма как да оставя спокоен нито Христо Иванов, нито Радан Кънев, който като водач не е защитен от изместване с преференции. Страдащата от собствената си либерално-дясна хибридност листа с един Зеленогорски вътре би придобила десен уклон. А това е плашещо за недесни лидери като Христо Иванов.

Снимка: Найден Зеленогорски и Радан Кънев бяха съпредседатели на РБ в миналия парламент

Същото условие за неучастие на Зеленогорски са поискали и "Зелените", които традиционно са с ляв уклон и не одобряват политиката на Зеленогорски от 43-то Народно събрание против нерегламентираното диво къмпингуване.

Самият Радан Кънев също е имал собствена стратегия за участието на Зеленогорски, като е поискал по-неизвестен човек от ДБГ да влезе в листата.

Така рискът да бъде изместен с преференции водачът Радан Кънев се свежда до нулата. И всеки на негово място би направил същото.

Вторият пункт, по който формациите не са се разбрали, е бил за равнопоставено участие на партиите вътре.

ДСБ и "Да, България" не са искали ДБГ да има право на подпис при регистрация на листите за следващите избори. Така се стигало до порадокса, че за да се регистрира за кмет настоящ десен кмет (а те са само на ДБГ - в Плевен Георг Спартански и в Добрич Йордан Йорданов), Найден Зеленогорски от ДБГ нямало да има право да подписва листите. А подписите щели да бъдат на... Христо Иванов, който има нула кметове и общински съветници, и на Атанас Атанасов. В момента негов член, на ДСБ, е заместник-кмет в Плевен при кмета на Реформаторите Георг Спартански.

Парадоксът е, че условията, поставени от Иванов и компания са били в сила буквално до преди часове, когато вече са излези три социологически сондажа с крайно негативна перспектива за "Демократична България".

РБ заедно беше постигал на избори около 9 % доверие, а в момента "Демократична България" е под 4 % от нужните 6 % за евродепутатски мандат.

 

Снимка: "Да, България" влязоха в коалицията "Демократична България" и Радан Кънев оглави листата

 

Влизането на СДС в листа с ГЕРБ, разпиляването на подкрепата на БЗНС и "Глас народен" в отделни техни листи, отказът на ДБГ да играе за втори път трика с надмощието, но този път с Христо Иванов, отцепването на Петър Москов в отделен проект и вътрешните противоречия в "Демократична България" прави жизнената перспектива на листата на Радан Кънев съвсем на ръба.

Сбъдна се кошмарът на Иванов - "Демократична България" да зависи от РБ. И то от отсъствието на РБ!

От днес кошмарът му ще расте до деня на изборите - 26 май.

А тогава ще стане ясно, че не е успял да спре, поради слабост и самоизолация, Съюзът на демократичните... ГЕРБ, както се изрази за коалицията си със СДС самият Бойко Борисов.

Коалицията се озова в позиция "Защо никой не ви иска, г-н Кънев?", както сполучливо попита в интервю за БНТ водещата Поли Златарева миналия петък.

Коалицията се оказа и тактическа, и идеологически хибридна, и "брак по сметка" на градската десница с либералите от семейството на ДПС и Пеевски, каквито са от партията на Христо Иванов, по думите на Огнян Минчев още от февруари 2019 г.

За жизнените й показатели вече излязоха три сондажа, които й дават от 3,5 % (Алфа рисърч) до 4,3 % (Тренд) и 4,5 % (Галъп) одобрение. Тоест живот.

Четвърта агенция в София до часове ще обяви нови данни, според които десните гласове отиват в... ляво, а не при ГЕРБ на тези избори.

Това допълнително ще инвалидизира и без това сгрешената идеологически "Демократична България".

Извън съобщението на ДБГ остава и това, че са направили вътрешно допитване за явяване при тези вождистки амбиции на Христо Иванов.

Структурите на партията са изразили от готовност, през кротка радост до нескрито удоволствие да оставят

компанията на либералите на Иванов да излъчат десния евродепутат Радан Кънев

при наличните резултати на социологическите сондажи и преференциите като инструмент.

Планът на Радан Кънев е след няколко месеца да отстъпи мястото си на либерала Стефан Тафров (ако изобщо стигне до Брюксел), който втори е с нулеви шансове за евродепутат, според прогнозите на трите агенции.

Третият проблем в преговорите е била  именно липсата на политическа идентичност на евродепутата.

В озадачаващо интервю по БНТ с Поли Златарева Радан Кънев заяви, че щяло да има дискусия (ако бъде избран евродепутатът на листата му) в кое семейство щял да отиде - самият Кънев щял да бъде в дясното ЕНП, но за Тафров не се знаело. Припомняме, че по-рано Тафров сам заяви, че може да отиде в либералното семейство. Където са ДПС и Пеевски...

***

Истината е, че картите се изиграха лошо и от Кънев, и от Зеленогорски. А Иванов има още 40 дни неизкуствена кома, преди да загуби и вторите си избори. Откакто я има партията му, тя избори не е печелила, всъщност.

Радан Кънев е в капана да води листа на либерали, бидейки десен човек, като му остава утехата да загуби изборите, за да има мотив да разтури брака по сметка "Демократична България", а после да разчисти ДСБ от всички, приветствали коалицията с Христо Иванов и сложили ДСБ в краката му. Начело с Атанас Атанасова - лидерът на ДСБ. Но Кънев допусна и вождистките амбиции на Христо Иванов да подчинят партията му ДСБ.

Картата на личната си популярност като десен обединител не изигра добре и Зеленогорски - подкрепата за него би изместила с преференции водача  Радан Кънев.

И точно затова Кънев е предложил по-непопулярно лице от ДБГ, а не Зеленогорски, да влезе в листата. Но Зеленогорски не е упорствал докрай да влезе в листата. Дори в братоубийствената битка на такава хибридна дясно-либерална листа той пак щеше да даде перспектива на десните избиратели и надежда, че разум има. Но той не го е направил. Защо Зеленогорски инвестира усилия в загуба тепърва ще стане ясно.

Снимка: Борисов помага на враговете на Нинова в БСП, а десните ще помогнат на нея самата с разединението си

И сега десните гласове ще отидат за... БСП. Както закономерно се очаква след скандалите с лично обогатяване на ГЕРБ - "Апартаментгейт".

И след като десните пак не се разбраха.

Така Зеленогорски помогна на... БСП. Радан Кънев - също. Христо Иванов - също. Но за последния поне е разбираемо с оглед на произхода, както е казал Бердяев за ценностите и ползите.

Потенциалът на Зеленгорски бе похабен на тези избори.

И от него самия, и от Радан Кънев, и от Христо Иванов. В позицията трите проблема са скрити зад думите "равнопоставеност и партньорство":

"Усилията ни да изградим широко демократично обединение, основаващо се на принципите на равнопоставеност и партньорство, бяха отхвърлени. На предстоящите европейски избори българската десница ще се яви разделена – едната част се съюзи с ГЕРБ, другата участва в тактическа коалиция, третата ще се яви самостоятелно. Нито един от тези 3 формата няма силите или желанието да спре популизма и да разбие корупционния модел на управление в държавата", посочват от ДБГ.

***

Капанът за Радан Кънев се затегна. Парадоксът на проваленото обединение е налице:

не присъствието на Зеленогорски, а отсъствието му от листата застрашава водача Радан Кънев.

И вещае провала на коалицията. Второто, впрочем не плаши Кънев - той също не одобрява коалицията, чиято листа по нужда поведе. И с радост ще я разтури след изборите. Но първото е репутационна щета: да поведеш отново губеща листа в губещата ти шеста коалиция не е добро политическо CV.

ДБГ постъпва разумно: решава да запази неутралитет в братоубийствената битка на десните на тези избори.

Прогнозите да влезе в една и без това губеща коалиция, която няма да успее да излъчи мандат, не са добър политически капитал за следващите местни избори. Така нито самостоятелно, нито с ГЕРБ, нито с губещ либерален партньор, ДБГ реши, че е целесъобразно да изиграе този етап на играта. И вероятно са прави.

Същото като ДБГ предприе и Петър Москов - той също се въздържа от участие, за да се подготви за предсрочните избори.

Снимка: Петър Москов също не бърза с явяване на обречените за десните избори

През следващите месеци ДБГ ще съсредоточи силите си върху подготовката за явяване на местните избори през есента, се казва още в позицията им от днес.

Днес партията отмени регистрацията си в ЦИК и няма да получи номер в бюлетината утре.

Единствената в дясно. Дали това ще я направи най-печелившата или най-сгрешилата дясна партия на евроизборите, ще видим още на 26 май вечерта.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...