ДБГ: Няма да участваме в братоубийствената битка на десните - 24novini.bg

ДБГ: Няма да участваме в братоубийствената битка на десните

Димитър Делчев заяви в позиция, че партията ДБГ няма да участва в братоубийствената битка в дясно Димитър Делчев заяви в позиция, че партията ДБГ няма да участва в братоубийствената битка в дясно
23.04.2019 | 17:00
(0 гласа)

"Движение България на гражданите" се отказа от участие в предстоящите избори за европарламент, пишат от партията в позиция до медиите днес.

 

Няма да влизаме "в поредната братоубийствена битка между десни партии",

пишат те.

Според източници на 24новини.бг в ДСБ, ДБГ и "Демократична България" три са били непредолимите проблеми, които са провалили преговорите -

персонален, на раноправното партьнорство и на политическата принадлежност на избрания евродепутат.

По първия, Христо Иванов е поставил условието за неучастие на Найден Зеленогорски от ДБГ в листата.

Разбира се, партийните структури на ДБГ не са приели това за нормално, тъй като Зеленогорски е безспорен лидер на дясното и заедно с Петър Москов са най-популярните лица на дясното. Той е и човекът, посветил се на дясното обединение от 30 години в родната политика.

По втория пункт, не са се разбрали за равнопоставено участието и подписване на листите от тримата лидери.

Атанасов и Иванов не са искали да дадат право на равноправен подпис на председателя на ДБГ Димитър Делчев. ДБГ е отхвърлила подобно условие.

Третият разрив е настъпил по отношение на политическата идентификация на избрания кандидат - дали да отиде в дясното семейство ЕНП, или в либералното АЛДЕ. ДБГ и ДСБ са членове на ЕНП, но тъй като Христо Иванов е натискал депутаттът да не отива в ЕНП, ДБГ са отказали отстъпване от дясната политиеска идентичност.

Информацията потвърждава съмненията за тактическата коалиция, както я наричат в позицията си от ДБГ и която Радан Кънев оглави по нужда.

Самият Радан Кънев също и имал собствена стратегия за участието на Зеленогорски, като е поискал по-неизвестен човек от ДБГ да влезе в листата.

Така рискът да бъде изместен с преференции водачът Радан Кънев са свежда до нулата.

РБ заедно беше постигал на избори около 9 % доверие. В момента "Демократична България" е под 4 %. Три сондажа показаха между 3,5 и 4,3 % одобрение. Прагът за евровота е 6 % и коалицията е далеч под него.

"Усилията ни да изградим широко демократично обединение, основаващо се на принципите на равнопоставеност и партньорство, бяха отхвърлени. На предстоящите европейски избори българската десница ще се яви разделена – едната част се съюзи с ГЕРБ, другата участва в тактическа коалиция, третата ще се яви самостоятелно. Нито един от тези 3 формата няма силите или желанието да спре популизма и да разбие корупционния модел на управление в държавата", посочват от ДБГ.

Същото като ДБГ предприе и Петър Москов - той също се въздържа от участие, за да се подготви за предсрочните избори.

През следващите месеци ДБГ ще съсредоточи силите си върху подготовката за явяване на местните избори през есента, се казва още в позицията им.

Днес партията отмени регистрацията си в ЦИК и няма да получи номер в бюлетината утре. Дали това ще е най-печелившата или най-сгрешилата дясна партия на евроизборите, ще видим още 26 май вечерта.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...