ГЕРБ в кампания: Обещават нашите пари като свои - 24novini.bg

ГЕРБ в кампания: Обещават нашите пари като свои

"Европа в нашия дом" - предизборната кампания на ГЕРБ "Европа в нашия дом" - предизборната кампания на ГЕРБ
20.04.2019 | 17:00
(0 гласа)

Два месеца ГЕРБ провеждаше в страната дискусии, под мотото „Европа в нашия дом“ и брандирани като инициатива за граждански диалог, която да събере на едно място представители на изпълнителната и местната властта, бизнеса, образователните институции и граждани. С други думи, маскирани като срещи с обществеността, това са пратийни срещи на ГЕРБ за стягане на техния електорат, богато платени с пари по оперативните програми. Дали ЕНП, замесена в тези трикове с логото й, ОЛАФ и посланиците на страните, плащащи кохезионните средства, обръщат внимание на извънлегалното харчене на пари няма как да знаем. Някъде в грамите може и да бъде отразено, че Цветанов обикаля България с пари по европрограмите и представя постижениета на еврофондовете като като постижения на партия ГЕРБ. Но е факт, че ЕНП е замесена от ГЕРБ във всичко това.

Като основна цел в началото, което беше поставено на 11 февруари от Цветан Цветанов във Велико Търново,

беше „да се покаже на обществеността как населените места у нас променят облика си в следствие на европейската солидарност, както и резултатите от политиките в една от приоритетните сфери на кабинета – образованието“.

Разбира се, това е извънлегален начин ГЕРБ да си проведат предварителна кампания преди европейските избори – хем оперативните програми плащат, хем обещават народните и европейски пари като свои.

Случайно или не първата за годината официална предизборна среща на партията също беше под надслова „Европа в нашия дом“. Именно на тази среща

Борисов заяви на хората от партията си, че ще им светне синя лампа, ако не им светне червената

и ги призова за мобилизация на изборите.

Цветанов чу посланието и бързо спретна кампанията „Европа в нашия дом“, в която хем министрите да си похвалят някой проект, хем кметовете да се покажат, хем да се видят и партийните лица до властимащите.

Според учебниците по ПР това може да бъде определено като „транслиране на доверие“ от едно лице към друго – т.е неизвестните или нехаресваните да застанат до успелите, за да видят хората и у тях подобна перспектива.

Добър замисъл, но незаконен. Пък и хората вече не са толкова податливи на манипулации и бързо се усетиха какво става.

За да не правим анализ на всички срещи по темата, ще погледнем последната такава на регионалния министър Петя Аврамова във Враца и думите на премиера Бойко Борисов при обобщението на резултатите от „гражданския диалог“ днес.

Във Враца в четвъртък вечерта Петя Аврамова обеща магистрала до Видин и бързо завършване на скоростния път Ботевград – Видин,

посочи, че областта е получила милиони за изграждане на канализация и обеща още.

Министър Петя Аврамов във Враца.

Снимка: Министър Петя Аврамов във Враца.

Но зад министър Аврамова не е сложен банер на правителството или на МРРБ, или на някоя европейска програма като ОПРР, а този на ГЕРБ. Т.е министърката обещава и отчита от името на ГЕРБ, не на правителството. Да, обаче, парите които обещава са наши и на европейските данъкоплатци – и идващите от държавния бюджет, и от европейския. Но пък не й пречи да ги обещава от името на ГЕРБ.

 

Днес на форума, който трябваше да е посветен на обобщението на гражданския диалог, Борисов направи констатации и обеща пари.

За догодина сме планирали 360 млн. лева за увеличение на учителските заплати. На Вълчев съм му възложил бързо да проверят състоянието на всички училища – за тях може да разчиташ на още 20 млн,

обърна се Борисов към образователния министър.

Зад него бяха поставени логата на ГЕРБ, СДС и ЕНП,

както изглеждаха и на представянето на листата за евроизборите. 

"Хемус до края на нашия мандат трябва да подминем Плевен", обяви Борисов и посочи, че това е предизборно обещание.

"Парите за Хемус сме ги заделили, във вторник правим две копки", обави той и добави, че разпоредил на заместник-министъра Николай Нанков до 5 седмици да стартира и строежа на пътя Ботевград – Мездра.

Премиерът Борисов с министри и депутати дава (извън)изборни обещания

Снимка: Премиерът Борисов с министри и депутати дава (извън)изборни обещания

"Струма върви добре, следващия месец ще подминем Благоевград. До 2 години ще сме стигнали до Кресна, направо социалистическа мечта", каза още той като посочи още няколко пътни отсечки и обеща пари за МРРБ за водни цикли.

Тук е редно да обърнем внимание, че изброените проекти се финансират по европейски оперативни програми - "Транспорт" и "Региони в растеж".

Управляващите органи по ОП "Транспорт" и ОПРР са наясно, че партийна намеса в оперативните програми е строго забранена,

а звеното "Одит на средствата от ЕС" към Министерството на финансите следва да се сезира, както вероятно ще напарви и ОЛАФ.

Цялото това нарушение на закона, което Цветанов организира от месеци, става с логото на ЕНП и харчейки парите на френски, германски и холандски данъкоплатци за партийни мероприятия на българската партия ГЕРБ.

За това системно погазване на закона от страна на ГЕРБ и Цветанов прокуратурата не се е самосезирала.

Става дума за командировъчни разходи, които със сигурност се плащат по оперативните програми, а на практика са събития за партийна предизборна агитация. В нарушение и на българския Изборен кодекс, защото кампанията се открива 3 седмици преди датата на изборите - 26 май.

Останалото време от „обобщението“ Борисов отдели за коментари по адрес на БСП и президента Радев. 

И двата примера показват, че хората от правителството правят обещание от името на управляващите за харченето на нашите и европейските пари, но доколко точно това е желанието на хората не е ясно.

Задължително е управляващите да дават отчет за свършеното и да поставят приоритети, но подобни събития в предизборна обстановка будят сериозни съмнения, още повече като до момента изобщо не е правено. 

„С чужда пита помен прави“ казват българите в такива случаи. Така и Борисов е пуснал министрите и депутатите из страната, за да дават обещания за това как ще се похарчат парите на всички данъкоплатци и европейци, но от името на ГЕРБ.

 

За жалост на Цветанов, и на него му светна синята лампа - след скандала с „Апартаментгейт“ беше принуден да подаде оставка от избираемите постове в парламента, а като председател на щаба на ГЕРБ трябваше да смени и слогана, който налага вече четвърти месец. Така ГЕРБ отидоха от „Европа в нашия дом“ директно при либералите от НДСВ със „Европа ни чува“. Но очевидно не е прекратил незаконните си практики.

Все пак успяха да си осигурят кампания три месеца преди официалната и да рекламират името си с парите на данъкоплатците. Слоганът няма такова значение, важното е, че хората са чули думата ГЕРБ и милиони за проекти в своя град.

Иначе, официалната кампания стартира следващата седмица, а тогава обещанията ще завалят, но тъй като официално е предизборно време, Борисов ще прибере министрите, за да ни обясни, че правителсвтото е безпристрастно и не участва в кампанията.

Всичко това става с

логото на ЕНП на всяко събитие и пред погледите на посланиците на европейските страни,

с парите на чиито данъкоплатци Борисов и Цветанов в България плащат партийната агитация на ГЕРБ. А беше време, в което те питаха за "гнилите ябълки".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...