Окончателно: За пет неизвинени отсъствия спират помощите за година - 24novini.bg

Окончателно: За пет неизвинени отсъствия спират помощите за година

По време на първо четене на промените дебатът в пленарна зала се превърна в дебат трябва ли да се отпускат помощи на ромите. По време на първо четене на промените дебатът в пленарна зала се превърна в дебат трябва ли да се отпускат помощи на ромите.
Мария Йорданова 19.04.2019 | 13:00
(0 гласа)

При три дни отсъствия от предучилищна група за месец или при пет неизвинени отсъствия в училище по неуважителни причини, помощите се спират за период от една година. Уважителни причини за отсъствие са при боледуване, за което е представена медицинска бележка или документ от спортен клуб или художествено-артистична формация, в които детето участва.

 

 

Това приеха окончателно депутатите днес с промени в Закона за социалното подпомагане. Измененията бяха внесени с общ законопроект на Обединени патриоти и ГЕРБ.

С приетите текстове

получаването на социални помощи за деца ще зависи от редовното посещение на училище и предучилищна.

Според Хамид Хамид от ДПС "прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална карта на Съвета на Европа."

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова изрази опасенията си от трибуната на Народното събрание, че

има опасност от натиск над медицински работници да издават извинителни бележки по здравословни причини, за да не бъдат спрени помощите.

Текстовете, приети от депутатите днес, обвързват полагането на общественополезен труд и участието в програми за ограмотяване с получаването на помощи.

Според Александър Сиди

с предложените от ВМРО промени искат да решат "проблема с т.нар. социален паразитизъм". 

"Има едни хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да направят някаква професионална квалификация и да се върнат на пазара на труда. Надявам се, че това ще е един работещ текст", допълни изказването си от трибуната патриотът. 

Окончателно беше прието и предложението на ГЕРБ и Обединени патриоти, с което

месечните целеви помощи за наем на общинско жилище ще се отпускат, ако детето посещава училище или предучилищна редовно.

Текстовете на БСП, с които се спираха всякакъв вид помощи, ако детето не ходи на училище, бяха отхвърлени на първо четене.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...