Станишев: Защо Нинова да е и шеф на групата в парламента? - 24novini.bg

Станишев: Защо Нинова да е и шеф на групата в парламента?

Станишев попита защо Нинова да е и председател на парламентарната група Станишев попита защо Нинова да е и председател на парламентарната група
18.03.2019 | 12:04
(0 гласа)

По повод твърденията на Корнелия Нинова, че няма необходимост президентът на ПЕС Станишев да е и евродепутат, той отговори, че по тази логика няма нужда и председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова да бъде водач на групата в парламента. „Ако някой търси разделителни линии, винаги ще намери. Нашите отоншения са като между лидер на ПЕС и лидер на БСП“.

 

Така отговори Сергей Станишев пред bTV на въпрос какви са отношенията му с лидера на БСП, след акто вчера Корнелия Нинова организира процесите така, че Елена Йончева да бъде избрана за водач на листата на БСП на евровота на 29 май, а не Сергей Станишев.

 

Той посочи също, че не е говорил с Нинова през последните месеци, но допълни, че

в мандата й БСП изменя на европейското си лице

и това е тревожно за партия, в чиито управленски мандат България е станала член на ЕС.

Припомняме, че пред NOVA Сергей Станишев в събота, заяви, че има 85 % от номинациите

и вероятно ще бъде водачът на листатата на българските социалисти на евровота.

На следващия ден обаче, рано сутринта преди пленума, Кирил Добрев заяви, че ръководството застава зад Елена Йончева, защото тя има повече номинации. След 4-часово заседание и напрегнато тайно гласуване в неделя действително Елена Йонева спечели вътрешния вот срещу Станишев и обясни, че не й е било лесно в тази битка срещу него.

Припомняме, че

двамата имаха дългогодишна интимна връзка по времето, когато Станишев бе министър-председател,

а сега са в приятелски отношения.

Президентът на ПЕС изрази мнение днес, че БСП трябва да формира листа, която е убедителна и да спечели тези избори и не обмисля да ес оттегля, само защото не е водач на тази листа.

„Нарисувах пред Националния съвет следната картина. Предложих да гласуваме челен тандем. Ясно е, че Елена и аз сме фаворитите на партията. Това, което беше съобщено на „Позитано“, че ние с нея имаме най-много номинации по същество. Тя има 260, аз 230.

Това, което предложих е да гласуваме челна двойка,

така са правили германските социалдемократи. Очевидно има напрежение. Това не беше подложено на гласуване, заради позицията на председателя на Националния съвет“, обясни Станишев.

Според Станишев има системен проблем с това, че членовете и симпатизантите на БСП са много по-малко активни на евроизбори, отколкото на национални избори.

"През последния месец

се водеше вътрешнопартийна кампания, която създаде напрежение“,

каза той и добави, че не се е чувствал предаден, а подкрепен от 45 % от членовете на Националния съвет.

„Казах много ясно, че доверието на тези хора, които застанаха зад мен, няма да го предам“, коментира още Станишев и уточни, че

не се чувства и обиден.

Той обърна внимание, че 20 души от членовете на Националния съвет са на щат на „Позитано“.

На въпрос дали е имало натиск от страна на ръководството, Станишев обясни, че има информация, че се е звъняло на хората индивидуално и отчете, че това са правили и хора, които са на негова страна. „Всеки отбор търси подкрепа“, каза Станишев и допълни, че той също е прозвънявал членове на Пленума.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...