Жозеф Дол призовава десните в България за обединение с ГЕРБ - 24novini.bg

Жозеф Дол призовава десните в България за обединение с ГЕРБ

Жозеф Дол призовава десните за обединение с ГЕРБ Жозеф Дол призовава десните за обединение с ГЕРБ снимка: Булфото
14.03.2019 | 20:58
(1 глас)

Лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол изпрати писмо до председателите на членовете на партията у нас - ДСБ, ДБГ, СДС и ГЕРБ, с призив да се явят заедно на евроизборите през май месец тази година.

"Само ако се обединим, ще можем да избегнем разпределянето на гласовете, което ще е от полза за популистите и антиевропейските сили“, казва Дол.

До момента от ДСБ заявиха, че е невъзможно да се явят заедно с управляващите на изборите, защото според тях от ГЕРБ работят срещу ценностите на ЕНП.

Според ДСБ ГЕРБ са част от антиевропейските процеси, които "застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво". Според тях ГЕРБ компрометират ЕНП на местно ниво, което може да изиграе лоша шега на Народната партия на изборите в България. 

В позицията си те изтъкват и проруски позиции на правителството на Борисов като противопоставяне на санкциите срещу Русия, отказът да се изгони руски дипломат след случая Скрипал и в действията на ГЕРБ, ОП и БСП те виждат Бългаия като Троянски кон на Путин в Европа. 

Писмо на Жозеф Дол до десните в България.

Снимка: Писмо на Жозеф Дол до десните в България

От ДБГ многократно са заявявали, че искат да променят модела на управление на ГЕРБ, което означава, че трудно биха се явили с тях на избори,

въпреки призивите на Дол.

Пред 24новини.бг лидерът на партията Димитър Делчев коментира, че "за нас е твърде неясно, как ЕНП хем иска да се борим с популизма, хем да го правим с

ГЕРБ, които са доказали висшата си класа по популизъм".

От СДС са публикуваи писмото на Дол на сайта си, но не са го коментирали.

Румен Христов - председателят на СДС, събира Националния изпълнителен съвет на партията на 15 март

като според дневния ред ще се обсъжда коалиционната политика за европейските избори, което включва и участието в една листа с ГЕРБ.

Партията на Борисов ГЕРБ провежда вътрешни номинации за бъдещи евродепутати и към този момент не са коментирали дали биха участвали в коалиция с останалите членове на ЕНП у нас, но няма причина да отказват, тъй като няколко хиляди гласа биха им дошли добре, особено предвид изравняването на силите с БСП. 

 

На 20 март ЕНП има заседание, на което ще се разглежда и членството на партията на Виктор Орбан в европейското семейство.

Той се е обърнал към всички партии от ЕНП у нас с молба за подкрепа за оставането му в алианса, но до този момент ДСБ и ДБГ са категорични, че няма да подкрепят подобно решение. Борисов, обаче, не еднократно е демонстрирал добри отношения с Виктор Орбан и е вероятно партията му да не гласува за изключване на унгарската "Фидес". Позицията на СДС към този момент също не е известна. 

Не е ясно дали на заседанието Жозев Дол или Манфред Вебер, който е водещият кандидат на ЕНП за глава на Европейската комисия, няма да се опитат да говорят "на живо" с българските партии, за да ги убеждават да излязат с обща листа. За ЕНП изборите са изключително важни. Ако излючат партията "Фидес" на Виктор Орбан, ще загубят и евродепутатите му, а настроенията в Европа далеч не са в полза на ЕНП и победата не изглежда сигурна, затова те ще се борят за всеки глас и всеки евродепутат. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...