Марешки постави Борисов на колене пред ДПС и Пеевски - 24novini.bg

Марешки постави Борисов на колене пред ДПС и Пеевски

Борисов на колене пред ДПС и Пеевски, след излизането на Марешки от парламента - парламентарна криза е Борисов на колене пред ДПС и Пеевски, след излизането на Марешки от парламента - парламентарна криза е
14.03.2019 | 10:56
(1 глас)

Премиерът Бойко Борисов току-що влезе в парламентарна криза след като днес и партия "Воля" обяви, че напуска парламента. Лидерът на партията Веселин Марешки лично съобщи това пред журналисти в Народното събрание. Партията му имаше група от 12 народни представители. Така в парламента сега остават само три партии, които заедно трябва да управялват - ГЕРБ, ДПС и "патриотите", а мнозинството има 122 гласа - с един повече от заветните 121, за да функционира.

 

В тази конфигурация оставането на патриотите в управлението - т.е на ВМРО, Атака и НФСБ, е по същество легитимиране на тяхна коалиция с ДСП, тъй като вече без ДПС кворумът в залата няма да е възможен. Разбира се, не е трудно да се предвиди как биха реагирила избирателите на патриотичните партии на съюз с ДПС два месеца преди изборите.

 

Ако от "Воля" вече не са в парламента, заедно с онези 79 депутати от груата на БСП, които също напуснаха,

липсващите депутати за кворума в парламента стават общо 91 души (от 240).

Това е фатално за работата на парламента и той не може да функционира.

В момента групата на ГЕРБ е с 95 депутата, групата на "патриотите" с 27 депутата (те са в управляващата коалиция и отговарят да има кворум и мнозинство). Заедно имат общо 122 депутата, а за мнозинство трябват 121.

Тоест и един да липсва на работа, а ежедневно липсват десетки, ГЕРБ е блокиран в собствения си мандат.

В същото време групата на Обединените патриоти се раздира от ежедневни вътрешни конфликти, така че наличието на нейните 27 народни представители винаги е под въпрос.

Който и депутат да е в командировка от двете групи, би поставил под риск пленарното заседание с отсъствието си.

Така гарант за работата на парламента остава... групата на ДПС със своите 25 депутата.

Нейната цена току-що нарасна многократно, защото те ще опитват да прокарата в тази ситуация всички свои решения, като заставят ГЕРБ да ги гласува, а в замяна ДПС ще крепят кворума в залата.

Така на пракитка ДПС и Делян Пеевски като техен депутат ще управляват Бойко Борисов - със златния си пръст и силната си прегръдка.

Освен ДПС, ГЕРБ и патриотите (ВМРО, Атака и НФСБ), има и двама независими депутати, но те са твърде малко, за да бъдат в помощ на ГЕРБ да гарантира политическата стабилност в парламента.

За премиера Борисов това вече е парламентарна криза, която може да прерасне в политическа в навечерието на европейските избори.

Със сигурност при тази ситуация с останали само три партии в парламента, ДПС ще управялва държавата поне до 26 май - деня на евроизборите. А вероятно и след това. Защото, докато играеше на силен, Борисов унищожи всичките си партньори. И си остави само ДПС.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...