Третият закон на майките - окончателно приет - 24novini.bg

Третият закон на майките - окончателно приет

Майките на деца с увреждания протестираха за пакета от закони в продължение на почти шест месеца. Майките на деца с увреждания протестираха за пакета от закони в продължение на почти шест месеца.
Мария Йорданова 07.03.2019 | 15:40
(0 гласа)

Третият закон от пакета закони на майките на деца с увреждане беше приет окончателно днес в Народното събрание. Депутатите приеха Закона за социалните услуги, с който за хората без доход ще се осигурява безплатна помощ от общините.

 

 

С приетия закон общините са задължени да осигуряват

безплатни асистентски услуги на хората без доход.

Другите лица ще плащат 10, 20 или 50% от таксата в зависимост от индивидуалната оценка.

Средствата за социални услуги ще са от държавния бюджет, но изразходването им ще се организира от общината.

Социалната услуга ще се предоставя на лицата след извършване на

индивидуална оценка на потребностите и индивидуален план за подкрепа на лицето.

Индивидуална оценка на потребностите беше едно от основните искания на майките на деца с увреждания, които протестираха в продължение на месеци за пакета от три закона. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че с новия закон

голяма част от услугите са безплатни. 

"Имаме диалог с майките на деца с увреждания и силно се надявам

да не се стига отново до протести",

допълни той.

Дейността на министъра относно социалните услуги ще бъде подпомагана от Агенция за социално подопомагане и Агенция за качеството на социалните услуги.

За оценка на индвидуалните потребности на лицата, доставчиците на социални услуги могат да търсят съдействие от специалисти в лечебните заведения, институциите за училищщно и предучилищно образование, детски ясли, центрове за международна закрила, органи на МВР.

Със Закона за социалните услуги се създава и Агенция за качеството на социалните услуги.

Тя ще издава лиценза на доставчиците на социални услуги и ще извършва мониторинг на дейността им. Кандидатите за доставчици ще трябва да отговарят на редица изисквания, сред които да не са осъждани и да не са обявени в несъстоятелност. За издаване на лиценза ще бъдат събирани такси от Министерски съвет по предложение на социалния министър.

Глобите за лица, които предоставят социални услуги без лиценз са от 3 до 5 хил. лв. при първо нарушение и от 5 до 7 хил. лв. при повторно. Актове за нарушенията ще се съставят от Агенцията за качеството на социалните услуги. Служителите на Агенцията могат да търсят съдействие от МВР.

Според приетите днес текстове държавната политика за социалните услуги ще се координира, планира, контролира и разработва от социалния министър и ще се определя от Министерския съвет.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...