Руското правителство обяви, че ще строи "Белене" в България - 24novini.bg

Руското правителство обяви, че ще строи "Белене" в България

Руското правителство обяви, че е готово да строи "Белене" в България Руското правителство обяви, че е готово да строи "Белене" в България
04.03.2019 | 11:22
(0 гласа)

Компанията Росатом има "конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене". Това предаде ТАСС, като цитира изявлението пред журналисти на първия заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София днес.

"Държавната руска компания Росатом е готова

наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа "Белене" в България",

се казва още в съобщението.

Приходко подчертава, че "Росатом е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове" и "е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури".

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а

Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове.

Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

"Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...