Речта на Радев: Българите да не се делят по сан и богатство - 24novini.bg

Речта на Радев: Българите да не се делят по сан и богатство

Румен Радев се ръкува с хората на площада и пожела "българите да не се делят по сан и богатство" Румен Радев се ръкува с хората на площада и пожела "българите да не се делят по сан и богатство" 24новини.бг/ Севда Йорданова
03.03.2019 | 20:10
(0 гласа)

"Преди 141 години на днешната дата възкръсва България, възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците запалиха искрата на свободата".

 

“Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който

българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели.

За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои”, каза още Радев.

Това бяха първите думи на президента Румен Радев при тържественото му слово

пред строените представителни части на Българската армия на площад „Народно събрание”.

"Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори", каза Радев и добави, че "в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента".

"За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме”, каза той.

Президентът бе категоричен, че "достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода".

Президентът прие почетния строй на представителните части на армията.

Преди това се отзова на площада на повикване на тийнийджър, който искаше да си направи селфи с Радев.

Стотици българи присъстват пред паметника на Цар Освободител, за да наблюдават тържествената заря-проверка – кулминация в честванията на Националния празник 3-ти март.

Президентът и Върховен главнокомандващ бе посрещнат от бригаден генерал Валентин Кръстев, който тази вечер командва тържествената заря-проверка, предаде БГНЕС.

На площада присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, патриарх Неофит, министри, депутати, дипломати и представители на местната власт, областни управители, кметът на София и много граждани – столични и гости на града.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...