Столтенберг: София подкрепя политиката ни към Русия - 24novini.bg

Столтенберг: София подкрепя политиката ни към Русия

Йенс Столтенберг доволен от посещението си в България Йенс Столтенберг доволен от посещението си в България снимка: кадър БНТ
02.03.2019 | 11:02
(1 глас)

Основната заплаха за мира е непредвидимостта от различни посоки. Не виждаме непосредствена заплаха от нито един субект. 

 

Така главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира пред БНТ дали Русия е пряка заплаха за Алианса.

 

Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег и Алиансът е обезпокоен от това, но работим за диалог, заяви Столтенберг. Не искаме да контролираме Русия, а да смекчим напрежението. България играе важна роля спрямо Русия. Имате близки връзки в миналото и обща граница в Черно море, отбеляза той.

Столтенберг подчерта, че посланието от днешните му срещи у нас е, че София подкрепя подхода на Алианса към Русия – сдържане, отбрана, диалог.

По отношение на енергийните проекти, които България има с Русия, той коментира, че Алиансът подкрепя разнообразяването на енергийните източници, тъй като това намалява зависимостта.

Приветстваме усилията ви в модернизиране, важни са за вас и НАТО. Споразумели сме се за различните способности на всяка страна, защото така се допълваме, коментира главниоят секретар на Алианса.

 

Според него писъединяването на Северна Македония към НАТО ще се отрази положително на мира в региона и развитието на страната.

Убеден съм, че НАТО ще съществува докато имаме нужда от силен съюз за отбрана. Ние сме 29 различни страни, но въпреки различиията общата цел ни обединява. Днес светът се променя, променяме се и и ние, водени от целта да поддържаме мира, заяви Столтенберг на въпрос за бъдещето на Алианса 70 години след създаването му.

У нас Столтенберг се срещна с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. А политиците потвърдиха, че посещението му няма общо с идването на руския премиер Дмитрий Медведев в България в понеделник. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...