Страните от Източния фланг на НАТО обезпокоени от Русия - 24novini.bg

Страните от Източния фланг на НАТО обезпокоени от Русия

Страните от Б9 искат по-силно присъствие на НАТО в региона Страните от Б9 искат по-силно присъствие на НАТО в региона
01.03.2019 | 20:00
(0 гласа)

Страните от т. нар. Източен фланг на НАТО от формата Б9 излязоха с обща позиция, в която приветстват засилване на военното присъствие на Алианса в региона и заявяват, че са обезпокоени от оттеглянето на Русия от Договора за ликвидиране на ядрени ракетите със среден и малък обсег. 

 

Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

 

В официалната декларация от срещата на държавните глави те приветстваха и подкрепиха засиленото военно присъствие на Съединените щати и Канада в Европа, особено на източния фланг на НАТО.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че се страхува за енергийните проекти на България и затова на форума ще защити позицията на страната ни. В официалната декларация се споменава енергийната независимост, която според страните е заплашена.

„Заплахите и предизвикателствата, пред които сме изправени, са сложни, често непредсказуеми и идват от всички посоки.

Нито една страна не може да се справи напълно с тях сама. Те варират от конвенционални и хибридни форми, включително кибер форми, до тероризъм, регионална нестабилност, незаконна миграция, разпространение на оръжия за масово унищожение и заплахи за нашата енергийна сигурност. Ние сме изправени пред интензивна употреба на дезинформация и пропаганда. Традиционните линии между военната и невоенната война избледняват“, се посочва в декларацията

По отношение на Русия в декларацията, която все още не е публикувана в сайта на българския държавен глава, се посочва, че

страните са обезпокоени от продължаващия конфликт в Източна Украйна и неотдавнашното напрежение в Азовско и Черно море, резултат от незаконното и незаконно анексиране на Крим и натрупването на военни сили.

 

„Това е още една проява на незачитане от страна на Русия на международното право, конфронтационния модел на поведение и използването на военни и невоенни действия, като например изграждането на мост от Керченския проток, за постигане на геополитически цели. Всичко това изисква още по-съгласуван и стратегически подход от страна на Алианса. Също така сме сериозно обезпокоени от същественото нарушаване от страна на Русия на Договора за ликвидиране на ядрените ракети с малък и среден обсег и невъзможността за връщане към пълно и проверимо съответствие, което доведе до спиране на Договора и до известието на Съединените щати за оттегляне. Продължаваме да предприемаме необходимите стъпки в Алианса, за да гарантираме надеждността и ефективността на възпирането и защитата на позицията на НАТО и да останем твърдо ангажирани с запазването на ефективен международен контрол върху оръжията, разоръжаването и неразпространението“, посочват държавите.

Те приветстват и действията на НАТО за присъединяване на Северна Македония към Алианса.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...