НЗОК и аптеките се разминаха за броя на протестиращите - 24novini.bg

НЗОК и аптеките се разминаха за броя на протестиращите

Аптеките протестират срещу изискване за нова е-система, а правителството се занимава със занижаване броя на протестиращите Аптеките протестират срещу изискване за нова е-система, а правителството се занимава със занижаване броя на протестиращите
21.02.2019 | 19:07
(0 гласа)

Организаторите на протеста на аптекарите с жълти жилетки и НЗОК се разминаха в твърденията си за броя на протестиращите вчера фармацевти. От 2300 аптеки, договорни партньори на здравната каса, уведомления за затваряне за вчерашния протестен ден са подали само 38, казаха от НЗОК. Според организаторите в акцията обаче са се включили над 600 аптеки.

 

Вчера в цялата страна фармацевти се обявиха срещу новите изисквания към бранша, които, според тях, са твърде голямо финансово бреме. Става дума за въвеждането на европейската е-система срещу фалшивите лекарства, националната за количествата, електронната рецепта и новите правила за касовите апарати.

 

Аптеките преди месеци предупредиха, че и сега има техни колеги, които не работят с програмния продукт на НЗОК,

а какво остава с новата е-система, за която трябва да вложат пари, с които не всички разполагат.


Тегава те поискаха по някоя от оперативните програми с европейско финансиране

НЗОК да кандидатства и да осигури продукта за всички, за да са еднакво задължени да прилагат новите правила.

НЗОК днес заявиха, че в София протестиращите аптеки били само две, в областта – още 4, в Пазарджик – 9, в Кюстендил – 8, в Монтана – 3, 2 в Габрово, Перник и Шумен и по една във Варна, Кърджали и Ловеч.

Здравният министър Кирил Ананиев изрази неразбиране спрямо исканията на протеста,

като посочи, че браншът е имал достатъчно време, за да се подготви за новите правила и, освен това, те не били свързани с непосилна инвестиция.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...