Вчера към Левски, днес към селските кметове се обърна Борисов - 24novini.bg

Вчера към Левски, днес към селските кметове се обърна Борисов

Борисов и Горанов приеха мерки в помощ на селските кметове, по думите им Борисов и Горанов приеха мерки в помощ на селските кметове, по думите им
20.02.2019 | 16:33
(0 гласа)

"Днес даваме основата, върху която в парламента да се проведе дебат". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание, по повод одобрените изменения и допълнения в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

 

 

Решението на Министерския съвет е във връзка с ангажимента, който премиерът пое в края на миналата година по време на срещата си с представители на сдружението на кметовете на кметства.

Тогава той разпореди на финансовия министър изготвянето на законодателни промени, които да подобрят субординацията между общинските кметове и кметовете на кметства.

„С този законопроект сме предложили изменения, които според нас са балансирани и приемливи“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на правителственото заседание.

По думите на Горанов, проектът предвижда задължение на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на кметствата в рамките на общия бюджет на общината.

Изрично се регламентира задължението за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.

Създава се възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително- ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.

Горанов каза, че няма единно мнение между Националното сдружение на общините и Националното сдружение на кметовете на кметства.

„Считам, че не е роля на изпълнителната власт да бъде арбитър между двете сдружения. Независимо от липсата на единно мнение, предлагам този законопроект да бъде одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, където да продължи дебатът по законопроекта, тъй като тази тема продължава да бъде обект на политически спекулации между отделни представители на политическите сили“, каза още министърът на финансите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...