Транспортният министър: БДЖ може и да се закрие - 24novini.bg

Транспортният министър: БДЖ може и да се закрие

Росен Желязков посочи, че БДЖ може да се закрие, а надрасканите с графити вагони били "стимулиране на творчеството" Росен Желязков посочи, че БДЖ може да се закрие, а надрасканите с графити вагони били "стимулиране на творчеството"
12.02.2019 | 10:00
(1 глас)

Дали сега има смисъл от същестуването на холдинга БДЖ, е въпрос на решение 2019 г. Новото ръководство на БДЖ гледа правилно на ситуацията и няма проблеми засега. Това заяви в ефира на bTV тази сутрин транспортният министър Росен Желязков по повод БДЖ, в което за тази година ще се налеят нови 120 млн. лв.

 

Попитан за надрасканите с графити влакове, до които явно има свободен достъп от недопросъвестни граждани, Желязков каза, че не могат да се пребоядисват

 

заради графитите по тях и че това било форма на "стимулиране на творчеството".

На въпрос на водещия за предстоящите избори, Желязков призова да не се прави ЦИК "по шев и койка" месец преди изборите.

Припомняме, че Росен Желязков бе обвиняем и после оправдан от съда за т.нар. Костинбродска афера, при която хиляди фалшиви бюлетини бяха готови за експорт в деня преди предсрочните избори за парламент от печатницата в Костинброд. По това време Росен Желязков беше главен секретар на Министерския съвет и носеше професионална отговорност за бюлетините.

За Летище София министърът обяви, че срокът за документи за концесията е удължен до 3 април

и че за летището в Белград е бил удължаван пет пъти. Удължаването е заради търсенето на най-рентабилното предложение, аргументира се още Росен Желязков.

Според неговите уверения днес малките населени места с под 500 души няма да останат без обществен транспорт. Въпросът, който се повдигна за Малко Търново касае субсидията и компенсациите за тези превози.

За тази година парите за субсидии и компенсации са с 4 млн. повече, но се задържат от кметовете

за нерентабилни линии, за не всички от които има данни, че са наистина нерентабилни и трябва да се субсидирит.

Той даде пример с малко населено място, в което от 1 млн. лв. субсидия, 950 хил. лв. се задържат от кмета, а 50 хил. лв. остават за всички субсидирани линии.

Затова е ведостигът, обясни министърът.

"Ние като се обърнем към вас, биваме чути, явно само това помага". Така цитира Желязков думи на протестиращите превозвачи от малките населени места, които потърсиха директно премиера, а не Министерството на транпорта, министъра или други органи, за да се реши въпросът с транспорта в отдалечените райони.

Ще се намери по-справедливото решение, каза Росен Желязков за този проблем.

"Не успяхте да защитите провазвачите ообаче с пакета "Мобилност", попита водещият в студиото, но Желязков отговори: "Ние всички искаме да се реши въпросът в следващия европарламент" и не призна, че правителството не успя да защити интересите на българския транспортен бранш така, както Франция и Германия успяха.

В отговор на бившия външен министър Ивайло Калфин, че няма друг министър на транспорта, който да е ходил като Росен Желязко под прозорците на европарламента да стачкува с превозвачи, Желязков отговори, че е бил на "совалка между отделните групи и комисари" и е казал на превозвачите на площада по мегафона какво се е случило, а

не е бил в Брюксел да протестира с превозвачите.

Въпреки че, когато медиите в България писаха, че той протестира заедно с превозвачите тогава, от ведомството му не опровергаха информацията.

"България си е свършила работата", продължи да настоява Росен Желязков по въпроса за българските превозвачи.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...