Тафров срещу Малинов: Голямата нужда на преференциите - 24novini.bg

Тафров срещу Малинов: Голямата нужда на преференциите

Тафров и Малинов наистина бяха кандидати в обща листа с Надежда Михайлова (сега Нейнски) през 2009 г. Тафров и Малинов наистина бяха кандидати в обща листа с Надежда Михайлова (сега Нейнски) през 2009 г. dsb.bg
11.02.2019 | 19:43
(2 гласа)

Със Светослав Малинов сме приятели и сме правили евроизбори заедно с водач Надежда Михайлова, каза в студиото на "Лице в лице" по bTV тази вечер Стефан Тафров, който е победителят във вътрешното електронно гласуване на партията на бившия правосъден министър от второто правителство на Бойко Борисов - Христо Иванов.

 

Тафров и още до шест души от партията на Иванов ще трябва да се комбинират с такъв брой избрани кандидати на ДСБ и "Зелените"

в листата на европарламента, която трябва да съдържа 17 души.

 

Ако двамата водещи партньори - ДСБ и Иванов - дадат по шест души, за "Зелените" остават пет места, като по-малък партьнор. Макар че и трите партии са извънпарламентарни, т.е. с под 4 % доверие на последните избори, несъмнено за "Зелените" няма как да има равна квота - и заради броя на хората в листата 17, и заради резултата им на последните избори.

Според думите на Стефан Тафров тази вечер,

"при преференциите няма значение кой на кое място е - има значение кой колко префенции има".

На практика изказването му потвръждава, че в и без това идеологически нехомогенния съюз на Иванов и Атанасов, борбата с преференции срещу партньора в съюза тепърва ще се разрази. Припомняме, че това беше и тактиката на ДСБ при предходните евроизбори, когато те бяха в Реформаторския блок. Очевидно сега "Да, България" се кани да им погоди същия номер с преференциалната битка вътре в коалицията.

Изглеждащото като непредпазливо изказване на Стефан Тафров всъщност е

апел към избирателите на партията му да се мобилизират срещу водача на общата листа Светослав Малинов,

както пък обявиха от ДСБ. Те заявиха по-рано, че Малинов като сегашен евродепутат, избран с гласовете на Реформаторския блок, ще води листата на обединението с партията на Христо Иванов. Така всъщност няма как Тафров да е водач, затова за него ще остане втората позиция и надеждата да измести с преференции Малинов от първото място - както самият Малинов направи, за да отиде да работи в Брюксел.

Според резултатите от електронното гласуване, които бяха обявени на пресконференция от председателя днес, шанс за листата на обединението имат около 6 души - тоест това са М. Спирова, А. Добрева, В. Шаламанов, Е. Георгиев и Ц. Дряновска, освен водачът Тафров. Изброените имена не са популярни, но е нормално да имат свои преференциални кампании, което намалява гласовете за водача Стефан Тафров срещу водача на ДСБ - Светослав Малинов.

Така преференциалната битка вътре в листата ще създаде, закономерно, напрежение още преди изборите, особено след изказването на Стефан Тафров от тази вечер.

В него той еднозначно дава старт на префернциалния

"бой по главите с теслите", както го беше нарекъл сполучливо в Реформаторския блок Радан Кънев.

Ситуацията е "дежа вю" и по друга причина - социолозите не дават големи шансове на формацията да стигне до едно място и изкючват две места, което значи, че борещите су един срещу друг

трябва да защитят мандата на Светослав Малинов и да изпратят него за трети път до креслото в Брюксел и Страсбург.

Малинов да откаже първото място в листата, ще е прецедент в историята на евродепутат, казал "стига, нека друг да дойде в Брюксел на местото ми".

Така че за Тафров остава със сигурност второто място и... битката с преференциите срещу Светослав Малинов.

По този начин двете партии ще си измерят подкрепата, смятат те, което би следвало да вдига гласовете за обединението, но до изборите има твърде много време - 3 месеца или около 100 дни, за да се удържи на толкова силни центробежни сили вътре в съюза.

В преференциалните битки, за незапознатите, се използват всякакви удари под кръста срещу партньора ти в листата (макар и да сте от един съюз) -

звъниш на членовете на неговата партия и ги слоняваш с обещания за постове да не гласуват за шефа си, а за теб; крадеш базите данни на партньора си и изпращаш имейли да гласуват за теб, а не за партийния кандидат; склоняваш странични фактори и медии да ударят по репутацията на партньора ти; даваш на общите ви врагове документи за него, те ги показват шумно в рамките на кампанията, а ти публично обявяваш как това е недопустимо, но се възползваш от репутационната щета на твоя брат по листа и стъпваш на врата му... И редица други черни пиар техники, прилагани с пълна сила и в двете партийни централи. И всъщност, във всички партийни централи.

Битката с преференциите може и да ги направи по-силни, но ще налее живителни сили в ГЕРБ със сигурност.

За да помогне на Атанасов и Иванов тази голяма нужда на преференциите, са нужни нулево влечение към привилегиите на властта и поставяне на интереса на обединението над партийния - две качества, които не са силни и за двете партии. Нека припомним, че ДСБ в Реформаторския блок често правеше политика срещу интересите на Блока и изцяло в персонален интерес, а за грешката да се работи срещу РБ призна самият Радан Кънев и се оттгели достойно.

А "Да, България" се обединиха шумно с БЗНС и ДЕОС, а после подмолно ги игнорираха и съюзът им с тях се разпадна.

Така че, доказано е, че лоялността към съюза не е по-важна и за двете партии от тесния партиен интерес. За което нито една партия не бива да бъде упреквана - те така функционират.

Тази битка обаче ще се отрази и на избирателите им - с този подход на партийните ръководства, те не могат да активират периферия, а само тяснопартийните си фенове. Малко. Все по-малко са те.

И така ще се стигне до парадокса на обединението: намалява гласовете, вместо да ги увеличава.

В тази битка с преференциите на 26 май няма да има електронна машинация, както показахме, че се направи при вота на "Да, България" - от един компютър да можеш да гласуваш десетки пъти за един човек или за различни от листата. На 26 май ще е истинско гласуване, на истински гласоподователи, които за да излязат да дадат гласа си за Тафров или Малинов, ще трябва да бъдат убедедни, че този глас не се използва за нагласяване. А е за почтено и постигнато по етичен начин политическо представителство. При върховенство на закона. И на правото.

Иначе, в дясно, освен тази листа, 24новини.бг прогнозира още две - една на Движение "България на гражданите" на Димитър Делчев и Найден Зеленогорски.

И още една на Петър Москов, който обяви, че до края на февруари ще направи нова консевративна дясна партия.

Така листите стават три. А обединението - обречено. Надеждите на десните хора за обединение - попарени. За трети път в последните 3 години само.

Но все пак дано да успеят избирателите!

Политиците със сигурност ще опитат да използват избирателите за голямата си партийна нужда -

да се докажат над партьнора си в дясно и да вземат гласовете му за себе си.

За да изпратят един човек да седне на един стол в Брюксел, далеч от прашната София, за 7 хил. евро заплата. Които пак самите гласоподаватели ще платят на 17 български евродепутата. Затова е цялата голяма нужда. А от така случилото се мерене на мъжко его и политическо късогелдство в дясно има един сигурен печеливш. И това е ГЕРБ. Те също имат голяма нужда да вземат заветния седми мандат именно от десните. А май ще успеят, ако се съди по темпото, с което Атанасов и Иванов опитват да им подарят служебна победа.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...