Три евролисти на десните и две на "патриотите" помагат на ГЕРБ - 24novini.bg

Три евролисти на десните и две на "патриотите" помагат на ГЕРБ

Борисов печели най-много от две листи на "патриотите" и три на десните Борисов печели най-много от две листи на "патриотите" и три на десните
07.02.2019 | 11:03
(0 гласа)

С наближаването на евровота роенето на листи и канидати отбелязва бум. До степен, че "патриотите" се очертават с две листи, а десните - с три. От ареста също се появиха кандидати - Евгения Банева не успя да стане президент, защото спечели само 6 хил. гласа, но ще става евродепутат, обяви мъжът й - Никола Банев, също от ареста, където е за укрити данъци и изпиране на около 1 млрд лв., според прокуратурата.

 

За листите апетити имат и настоящите евродепутати - втурнаха се по села и малки общини, при населението.

 

Ева Майдел (ГЕРБ) посреща хора от Лясковец и Горна Оряховица в Европарламента.

Светослав Малинов (ДСБ/ Реформаторски блок) ще ходи в Стара Загора на 9-ти февруари за среща с граждани

За първи път откакто е избран за евродепутат, впрочем, ще го видят там.

Андрей Ковачев (ГЕРБ) поздравява Пловдив - Европейска столица на културата с... доброволците от Нови Сад,

които били отишли за откриването (от Брюксел и Страсбург трудно се ориентира човек в пловдивските скандали с церемонията по откриването, разбираме).

Андрей Новаков (ГЕРБ) пуска социална мрежа за селата в България

Селата са 5500, половината са с население под 200 души и нямат интернет, нито компютри - т.е. Брюксел леко замъглява фокуса на евродепутите.

Владимир Уручев (ГЕРБ) открива изложби във Враца за Търновската конституция.

Аплодират го в Северозапада - най-бедното място в ЕС. После той отпътува за Брюксел по важни европейски дела.

Петър Курумбашев се появи от специалното студио на "120 минути" от Брюксел и заговори за "жълтите жилетки" в Сливен,

а до него беше

Фелиз Хюсменова (ДПС), която заяви, че има "срив на мултикултурността, криза на толерантността,

нарастване на популизма и национализма".

Евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) заяви пък, че Европа "прави двойни стандарти и се крие зад Европейската комисия".

Междувременно Николай Бареков обяви, че се събира с Волен Сидеров за общо явяване на евроизборите. Сидеров отговори, че "Бареков не е Асото от ръкава".

За Сергей Станишев се знае - той се бори за Истанбулската конвенция с Корнелия Нинова

и засега не е ясно ще води ли листа на Левицата на евроизборите през май. Ако не я води, ще е меко казано българска работа - шефът на европейските социалисти за трети мандат не води листата в собствената си държава и партия?

Трудно е да се каже какво правят другите евродепутати. Но е ясно, че всички искат да са пак.

Обаче искат и нови. Затова битката ще е трудна. И нелицеприятна.

От нея ГЕРБ трябва да спечели 7 места, а има 6 засега. Дори Цветанов и Борисов се хванаха на бас.

Трябва да станат 7, ако ГЕРБ иска да се нарече победител на евровота и да не инкасира втора загуба след президентските избори.

БСП заяви да е победител, което значи също 7 мандата, но сега има 4.

Вече две социологии сочат, че опозицията изравнява с управляващите. Как обаче ще увеличат мандатите си с три при налични четири, не е ясно засега. Нито математически, нито политически.

"Патриотите" трябва задържат мандата на Ангел Джамбазки (ВМРО), но засега няма изгледи за общо явяване,

особено сред като преди ден НФСБ обяви, че Валери Симеонов е плащал за партията "Атака" на Волен Сидеров, а преди това НФСБ обявиха замразяване на преговорите за общо явяване с ВМРО, от където е и Джамбазки. Той самият обаче иска обединени ена "патриотите" и казва, че това е разумно. Така мандатът на патриотите може би ще отиде в ГЕРБ. И ще ги направи победители ли?

Вероятно. А вероятно не. Защото ГЕРБ имат интерес да запазят Ангел Джамбазки и да вземат гласове за седмия си мандат от десните. Тъй като десните ги застрашават повече, а шансовете на Иванов и Атанасов за два мандата, както те обявяват, са фантастика с елементи на разсъждение. Математическа и изборна, за да сме по-меки.

А и Джамбазки и крилото около екоминистъра Нено Димов, бившия парламентарен скеретар на Бойко Борисов - Петър Николов, депутата от ГЕРБ Тома Биков и други отцепници от партията на Иван Костов ДСБ (сега в ГЕРБ) правят присъдружно патриотично крило към ГЕРБ, за да гарантират запазването на поне един мандат на "патриотите" на изборите през май. Правят общи събития в София, подкрепят се, а ВМРО е малкият партьнор на ГЕРБ в управляващата коалиция. Само на него може да се разчита от ГЕРБ, след като Валери Симеонов трябваше да напусне поста след оречената си битка срещу майките на децата с увреждания.

В момента трите мандата, които са спорни и несигурни, са на Николай Бареков, Ангел Джамбазки и Светослав Малинов - евродепутати от консервативното, патриотичното и дясното крило в ЕП.

Конфликтът на Симеонов, Сидеров и Каракачанов обаче ще раздели "патриотите" в две листи.

За мандата и гласовете на Светослав Малинов пък ГЕРБ опитват да направят байпас - през проект на Петър Москов, който заяви, че ще обяви новата си пратия през март.

За да опитват и от там да отцепват десни гласове, ГЕРБ са преценили, че те са им нужни за седмия мандат. В дясно обаче няма да е само Петър Москов.

При десните се очертават три листи -

една на Христо Иванов с ДСБ (в която ще има преференциална борба "до смърт" Тафров - Малинов), втора листа на Движение България на гражданите (ДБГ), които няма изгледи да участват втори път в нечистата коалиция със Светослав Малинов, и трета листа - на крилото около Петър Москов.

И всички те се борят за около 300 хил.гласа. Каузата изглежда загубена, преди да е започнала. Но някои социолози помпат изкуствено десните формации, от нещо стимулирани да го правят.

На финала България все пак ще избере 17 души да я представляват в Европарламента. Към тези избори гражданите нямат никакъв интерес.

Те обаче ще са ключови за партиите и ръководствата на трите големи - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Те вече заплашиха кметовете - пълна мобилизация за евровота, ако искат пак да са кметове на Борисов, Нинова или Карадайъ. И кметовете ще се мобилизират. Така ще се вдигне избирателната активност и на малките няма да им стигнат гласове да направят мандат.

Обединения няма изгледи да настъпят нито при десните, нито при патриотите.

А това е перфектната възможност да подарят мандатите си на ГЕРБ (и БСП). И да ги направят гаранитрано победители. Със собственото си политическо късогледство.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...