Радев се простреля в крака заради Венецуела - 24novini.bg

Радев се простреля в крака заради Венецуела

05.02.2019 | 14:30
(0 гласа)

Столицата на Венецуела Каракас се намира през две морета и един океан разстояние или на 9230 км по въздух от София. Страната е на ръба на гражданска война от няколко седмици заради двамата президенти, които има в момента.

 

Последното десетилетие попада в новинарските емисии заради странните икономически експерименти, които Уго Чавес, а после и наследникът му Николас Мадуро, си правят с една от най-богатите на петролни залежи страни в света.

За по-голяма част от българите обаче, случващото се на другия край на света няма особено значение, освен ако не вдигне цените на горивата в някакъв краткосрочен план. 

 

За президента Румен Радев това се оказа въпрос на живот и смърт, почти равностоен на изтребителите. Оказа се и мощно прострелване в крака. 

Дори и хора, които по принцип го възприемат за полезен център на контратежест срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, както и други, които привиждат в него източник на справедливи вета, от вчера са дълбоко потресени от откровено проруската му позиция. Поне три десни партии го разкритикуваха публично, а социалната мрежа "полудя". 

Днес Съветът по сигурността към премиера обяви, че признава Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела до провеждането на честни избори и се присъединява към другите държави от ЕС. Документът не бе подписан единствено от съветниците на Радев. 

Обясненията за позицията му, която може да бъде обобщена най-общо като "да се разграничим от Европа, да последваме Русия", разбира се, може да са всякакви, но като цяло може да бъдат сведено до две: 

а) президентът Радев с цялата си власт, обществено доверие и правомощия задава проруски за сметка на проевропейки курс и обслужва интересите на Кремъл;

или 

 

б) президентът или съветниците му са убедени, че единственият правилен и носещ дивиденти курс за тях е стопроцентово противопоставяне с правителството на Борисов без оглед на темата. 

Докато първият вариант някои биха квалифицирали като измяна и повод за импийчмънт, то вторият вариант не е по-малко опасен. Не само за президента, но и за държавата.

България нито е първата, нито последната държава, в която има ежедневно и до голяма степен непродуктивно противопоставяне между президент и премиер, често причинено именно от отношението към Русия и Брюскел. 

 

Но все пак президентът Радев може да реши дали да бъде като румънския президент Клаус Йоханис, който е считан за последен бастион в борбата срещу корупцията или като чешкия Милош Земан, който наскоро подпали чифт гигантски червени боксерки, за да изрази недоволството си от кабинета. 

При всички случаи и Борисов като премиер, и Радев като президент са се клели, че България е над всичко. Как тогава Венецуела ги раздели? И за кого от двамата над България има и друг, по-висшестоящ - това е въпрос, който трябва да се задава именно в навечерието на избори.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...