Ромите: Стига бири и кебапчета! Искаме група в парламента (видео, снимки) - 24novini.bg

Ромите: Стига бири и кебапчета! Искаме група в парламента (видео, снимки)

Ромите пред МС на протеста казаха, че не искат "хора да ги водят с бири и кебапчета", а да имат тяхна "група в парламента" 24новини.бг/ Севда Йорданова
03.02.2019 | 16:20
(1 глас)

"Хората ни бяха прости.Да, продавах се за кебапчета и бири, но мина това време вече, очите на народа се отварят. И всеки един вече ще гласува за...Ще искаме ние, циганите, ромите, ако се събираме, да имаме наша група, наши минстри, наши представители в парламента. Стига вече разни хора, дето ни водят с бири и с кебапчета!"

 

 

Това каза един от ромите от протеста пред Министерския съвет днес против събарянето на къщите във Войводиново

и против езика на омразата.

Снимка: Пред МС ромите са с български знамена и надписи "България над всичко"

 

 

По думите му "журналистите влизат по махалите и намират най-простите хора, ние имаме неграмотни хора, да, но вече очите на народа се отвориха". 

При събирането на ромите на протеста около 14,00 ч. се виждаха български знамена и надписи "България над всичко" (видео), няма скандирания, нито напрежение. Протестът се охранява от много автомобили и полицаи от Жандармерията.

"Ние сме доволни от бат Сали, който е един добър мъж със спортна кариери и добър гражданине на град Самоков, добър мъж е, помага на хората, умее да събира ромите, добър наш представител е", каза протестиращият. Той добави, че

ромите искат техи представители в парламента и че хората им вече не се лъжат по водачи с бири и кебапчета

Снимка: Протестиращите казаха, че не искат повече да бъдат водени с бири и кебапчета, а да имат тяхна група в парламента

 

"Ще продължаваме протестите, докато не спре това, което правят - да събарят къщите на хората.

Това е нередно, което го правят. Ние затова се събираме тук. Хората живеят там от 30 години и в един момент - тези постройки да падат. Безумие е това..", каза друг протестиращ.

"Ние си плащаме данъците и сега къщите да падат, те по закона са си на мястото тези къщи. 30 години живеят хората в това жилище и в един даден момент идва едни човек и го бута. Това го прави Каракачанов и това не е правилно, неговата потъпка не е правилна", допълни мъжът за съборените къщи във Войводиново.

В интервю за 24новини.бг Бат Сали заяви на 19 януари, че "на премиера трябва да му светне лампичката,

че не може само да се прехвърля отговорността за състоянието на държавата на циганите.“
„Искаме оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов и на кмета на Войводиново“, каза още той тогава.  Във втората част на интервюто си тогава за нас той каза, че "извън избори ромите за политиците са долни мангали".

На 14 януари беше първият протест на ромите за оставката на вицепремиера Каракачанов

заради изказването му, че "ромите вече са станали нагли". Той направи изявлението след инцидента във Войводиново, където двама братя роми пребиха български командос и това предизвика вълна от протести и безредици в селото. След това се предприе събаряне на ромски къщи на хора, които не са участвали в побоя над командоса. Именно с недоволство от този акт днес ромите обясниха участието си в протеста пред Министерския съвет.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...