Горанов посяга към боновите книжки - 24novini.bg

Горанов посяга към боновите книжки

17.01.2019 | 18:20
(0 гласа)

Министерството на финансите започва акция за активирането на собствениците на „спящи акции“ от масовата приватизация.

 

Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане

Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД в т.нар. Регистър А.

Става въпрос за акциите от масовата приватизация,

които са вземани с т.нар бонови книжки.

Според данните на Министерството на финансите по голяма част от тях няма никакво движение от години, което води до ниска ликвидност на ценните книжа на дружествата, недобри практики при разпределянето на дивидентите от предприятията. А от министерството отбелязват, че причина за това често е незнание от страна на наследниците, че притежават подобни акции или финансова невъзможност да ги прехвърлят от личната си сметка в подсметка на инвестиционен посредник.

По предоставените данни от ЦДАД,

публичните дружества от масовата приватизация са 91, а непубличните - 545.

Голяма част от акциите на тези дружества са „спящи“, като според данните стойността им е около 2 млрд. лева.

От документа става ясно, че се предвижда

информационна кампания на притежателите и техните наследните, че притежават подобни акции.

Ако в рамките на 1 година те не предприемат действия, то акциите ще бъдат прехвърлени в специален инвестиционен фонд, който ще може да се разпорежда с тях, а хората ще имат дял от него за следващите 5 години.

Ако и във втория срок никой не потърси акциите, те ще бъдат прехвърлени на държавата, а приходите от тях ще влязат в държавния бюджет.

 

Това означава, че всички собственици на бонови книжки трябва да се активират, ако искат да запазят акциите си.

МФ ще предприеме мащабна медийна кампания да информира за „спящите“ акции. Те обещават да има и улесняване на проверката на наличности на ценни книжа от лицата, собственици на тези книжа, но ясна концепция как ще бъде улеснени унаследяването няма.

Именно унаследяването е една от най-тежките процедури, тъй като изисква и финансови средства и други документи, с които хората често не се захващат. Според данни на МФ най-голяма част от акциите са били получиени при масовата приватизация през 1996 година, а повечето хора са били на възраст между 40 и 50 години, което според тях означава, че е възможно голяма част от тях да са починали.

В концепцията не е разписано колко ще струва информационната кампания на данъкоплатците, нито изработването на клипове за телевизии и радиа и другите разходи по осъществяването на концепцията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...