Кристалина Георгиева ще се конкурира с Иванка Тръмп - 24novini.bg

Кристалина Георгиева ще се конкурира с Иванка Тръмп

12.01.2019 | 20:00
(0 гласа)

Радостта за назначаването на българката Кристалина Георгиева за шеф на Световната банка може да се окаже прибързана. Георгиева стана временен шеф заради внезапното оттегляне на досегашния президент Джим Йон Ким, а битката за поста тепърва започва да набира сила. 

 

Макар Георгиева безспорно да има силна биография и сериозни шансове, а и и досега да беше изпълнителен директор банката, тя ще трябва да се състезава с други много по-силни играчи. 

 

В. "Файненшъл таймс" публикува предварителен списък, в който фигурира името дори на дъщерята на американския президент Доналд Тръмп - Иванка. 

Световната банка до голяма степен се ръководи от САЩ, а ръководството ѝ се назначава пряко от Белия дом. 

Самата Иванка непрекъснато е спрягана за сериозен международен пост, а наблюдателите на процесите в админситрацията на Тръмп очакват той да няма скрупули да назначи собствената си дъщеря. 

В последните години банката, която финансира инфраструктурни проекти в по-бедните държави се конкурира сериозно от Китай, който по изчисления на анализатори наливат десетократно повече средства от нея в трети държави.   

Очакванията са новият шеф на банката да следва волята на Тръмп и да се опитва да ограничава китайското разрастване, посочва "Файненшъл таймс". 

В списъка с евентуални кандидати са Дейвид Малпас, ръководещ международния отдел на финансовото министерство на САЩ, Ники Хайли, бивш посланик на САЩ в ООН и Марк Грийн, ръководител на USAID, американската агенция за международно развитие.

Сред другите имена, различни от американските, пък са африканските топ-икономисти Нгози Оконджо-Ивала и Доналд Каберука, както и индонезийският финансов министър Сри Муляни Индравати. 

 

"Файненшъл Таймс" отбелязва, че в последните месеци досегашният президент изцяло е прехврълил ежедневното ръководство на Георгиева, но не спекулира с шансовете ѝ да тя оглави пълноправно институцията. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...