Нинова намери елегантен начин да отстрани Станишев от листите - 24novini.bg

Нинова намери елегантен начин да отстрани Станишев от листите

12.01.2019 | 18:33
(1 глас)

Корнелия Нинова намери елегантен начин да острани бившия премиер и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев от влизането му в листите за европейските избори. В проектодокумент, приет на пленума днес, левицата разписа, че бъдещите ѝ евродепутатите трябва да отстояват общите, но също така и националните приоритети. Сред националните приоритети пък бе записано несъгласие с Истанбулската конвенция. 

 

Като шеф на ПЕС - партията, която най-много настоява за Истанбулската конвенция - Станишев открито я подкрепя. Сега, на практика, за да намери място в листите, той трябва да се откаже от досегашната си позиция за конвенцията. 

 

Странното е, че предложението за включването на този текст в предизборната програма на БСП за евроизборите през май 2019 г. дойде не от най-тесния кръг на Нинова, а

от бившия заместник на Станишев в партията - Янаки Стоилов.

През 2014 г. Стоилов беше един от първите, които поискаха оставката на Станишев след изборната загуба, но пък заради обновяването на парламентарната група не стана депутат и досега не е бил сред видимите подръжници на Нинова. 

Предстои да се види дали този му ход ще бъде осребрен с участие в евролистата или на местните избори. 

Също така самият документ трябва да бъде окончателно одобрен след две семици на конгреса на БСП. 

В него освен точката за Истанбулската конвенция е записно, че левицата ще се бори за "равенството като универсална ценност – равенство на гражданите и равнопоставеност на държавите членки при реализацията на общите европейски политики". 

БСП също ще се борят за влизането на България в Шенген,

за създаването на европейска прокуратура, за обща миграционна политика и против пакета Макрон и пакта на ООН за бежанците. 

 

В исканията им, които могат да бъдат счетени за русофилски, са отпадането на санкциите срещу Русия и изграждането на ядрени мощности в България. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...