Купуване на гласове - обвинения и реалности - 24novini.bg

Купуване на гласове - обвинения и реалности

Вицепремиерът Красимир Каракачанов сред ромите на пазара преди избори Вицепремиерът Красимир Каракачанов сред ромите на пазара преди избори снимка: Фейсбук
12.01.2019 | 18:00
(1 глас)

В началото на 2018 година политическият анализатор Стойчо Стойчев показа проучване, според което купените гласове на избори в България са между 200 и 250 хиляди. Цифрата зависи от това за какво са изборите, а при местния вот тя е най-голяма.

През 2018 нямаше избори и темата не беше сред най-горещите, още повече, че всяка седмица имаше нов грандиозен скандал, който да се потушава и коментира.

През юли месец, обаче, бившият депутат от ДПС Илия Илиев беше даден на съд заради купуване на гласове в ромската махала в Ямбол през 2014 година.

В края на годината присъда и 2 години затвор за купуване на гласове получи кметът на село Узунджово - Деян Ванчев.

Това са само два примера и то в рамките на половин година, но са достатъчно доказателство за реалнотта, че купуване на гласове съществува. 

Началото на 2019 година, обаче, е обещаващо за политическото говорене за купуване на гласове.

В коментар за протестите и намесата на вицепремиера Красимир Каракачанов в конфликта във Войводиново заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки заяви, че „в това гето са избиратели на ВМРО.

Каракачанов сам ги е заселвал там, за да гласуват за партията му“.

Още на следващия ден от партията на Каракачанов отговориха с контраобвинение. Депутатът Александър Сиди определи коментара на Марешки като „нелеп“ и заяви, че има данните от циганските секции във Варна, в които партия "Воля" се радвала на подкрепа, намеквайки за купуване на гласове.

 

Пред бТВ бившият депутат от ДПС и лидер на местната ромска общност в Самоков Александър Методиев – Бат Сали призова Каракачанов да признае

„как с Цветелин Кънчев е обикалял циганските махали, за да целува сополиви циганета и да купува гласове“.

Методиев се закани, че на тези избори „ВМРО няма да ги огрее“.

В ролята на защитник на ВМРО пак се показа Александър Сиди, който заяви, че никога не са прибягвали до тази практика, но тя се употребявала успешно от големите партии.

На свой ред лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев отрече някога да е помагал на ВМРО да купува ромски гласове, но потвърди, че е „решавал ромски съвпроси на маса“ с Каракачанов.

2019 година е изборна и обвиненията в купуване на гласове ще стават все по-чести. А ако вярваме на анализите на социолозите, опитите за купуване също не са малко.

В тази ситуация все по-логично изглеждат промените в Изборния кодекс, които отменят въвеждането на машинното гласуване в секциите и електронното дистанционно гласуване, които според редица експерти са начин за редуциране на купения вот и намаляване на въздействието му върху изборите.

 

Логично изглежда и лесното отказване за премахване на номерата пред партиите на бюлетината, което напрактика е въвеждане на мек образователен ценз. Ако бъдат премахнати номерата пред партиите, гласуващият ще трябва да може да прочете партията, а и помененето ще стане по-трудно.

До кога хората ще продават гласа си? До кога обществото ще търпи вотът им да бъде подменян чрез няколко хиляди купени гласове?

Тези въпроси си задават много хора, но отговор няма, а и не чакаме докато всички партии отричат публично, че не купуват гласове, а около изборите за всички изскачат примери.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...