Пловдив вече е столица. Хубаво е, но не е готово - 24novini.bg

Пловдив вече е столица. Хубаво е, но не е готово

12.01.2019 | 08:59
(0 гласа)

От днес Пловдив е Европейска столица на културата за 2019 година. Градът бе избран за столица преди 5 години в конкуренция с още няколко български града, тъй като е ред на страната ни да излъчи една от двете културни столици за годината. 

 

Избирането на столицата се случи сред представяне на грандиозни прокети като два от тях дори не са започвали, сигнализират граждани. В проектите са били включени кино „Космос“ и остров на река Марица, но киното се руши, а за острова кметът Иван Тотев признава, че дори не са имали намерение да го правят.

 

Документите за кандидатстването бяха подготвени от граждански организации и не сме се месили. Хората имаха много мечти и идеали и включиха проекти, които не сме обследвали, но трябва да се гледа реалността, кментира пред бТВ Иван Тотев.

Централният площад на града, пък не е готов, но по примера на своя колега – кмета на столицата Йорданка Фандъкова, Тотев обясни, че ремонтът е много хубав, но не е готов. Все пак той обеща до 2 месеца в центъра на града да няма багери и кал.

Пловдив е получил 10 млн. лева за инфраструктура от държавния бюджет, а културната програма ще бъде осъществена предимно с общински средства и с помощта на спонсори, заяви градоначалникът.

 

Според него Министерстото на културата не е било активно в проекта и не е подпомогнало организацията до голяма степен.

Все пак Тотев е оптимист и смята, че Пловдив е над средното ниво сред културните столици и ще затвърди имиджа си в Европа. Той се похвали и с множество публикации в европейски медии, което кметът намира за достатъчна отплата за пложените средства.

Наш читател ни изпрати видео от Пловдив, часове преди откриването, на което си вижда, че градът спи, а на терена за откриването са само охранители и няколко работници. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук
Чуй новините

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...