АПИ не послуша Борисов да извади "Джи Пи груп" от търговете - 24novini.bg

АПИ не послуша Борисов да извади "Джи Пи груп" от търговете

Първа копка на ремонта на пътя Момчилград - Крумовград – Ивайловград. Първа копка на ремонта на пътя Момчилград - Крумовград – Ивайловград. снимка:АПИ
10.01.2019 | 10:40
(0 гласа)

Два месеца след като премиерът Бойко Борисов нареди на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирма "Джи Пи Груп", става ясно, че фирмата продължава да работи по два сериозни проекта за изграждане на пътища на стойност над 100 млн. лева с ДДС.

 

Реакцията на министър-председателя, довела до разпореждането, беше след скандал с корупция, в който беше замесена фирмата и държавните институции.

 

През септември разследващи журналисти от сайта „Биволь“ бяха арестувани след като подали сигнал до МВР, че се горят документи, уличаващи в корупция строителна фирма. По думите им фирмата "Джи Пи Груп" и "Лукойл" на Валентин Златев са уличени в корупция по изпълнение на проекти с еврофинансиране, за които "Биволъ" твърди, че са плащани комисионни и подкупи.

Срещу „Джи Пи груп“ започна и разследване за пране на пари, освен за даване на подкуп. Фирмата се оттегли от няколко проекта с държавно и европейско финансиране, но все пак продължиха с ключови ремонти като този на ул. „Граф Игнатиев“ в София.

Оказва се, че те продължават да работят по още два проекта. Информацията е на 24новини.бг и е получена според Закона за достъп до обществена информация от АПИ.

На наш въпрос колко и кои са действащите договори на АПИ с „Джи Пи груп“ ни беше изпратена справка за два такива.

За изграждането на Софийски околовръстен път - Западна дъга 2 консорциумът, в който участва фирмата, е получил над 77 млн. лева без ДДС

от Оперативна програма „Транспорт“. Договорът е подписан през октомври 2015 година като според информацията на АПИ той все още е действащ, въпреки че отсечката е открита тържествено от премиера Борисов през септември 2016 година.

 

Вторият договор на „Джи Пи груп“ е отново в консорциум, но с испанска фирма, и е за

рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград - Крумовград – Ивайловград. Стойността на проекта е почти 15 млн. лева без ДДС

от структурните фондове на Европейския съюз.

Договорът за изпълнение на този ремонт е подписан по-малко от 3 месеца преди избухването на корупционния скандал – на 27 юни 2018 година.

И двата договора са подписани след процедури за обществени поръчки. А скандалът с „Джи Пи груп“ избухна именно за съмнения за корупция в такива.

Малко след като зае поста регионален министър Петя Аврамова обяви, че МРРБ има сключени 10 договора с „Джи Пи груп“. Действащи ли са тези договори и изпълнено ли е нареждането на премиера Борисов за спиране на договори с фирмата, питаме и МРРБ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...