Без номера на бюлетината, машинно и електронно гласуване - 24novini.bg

Без номера на бюлетината, машинно и електронно гласуване

04.01.2019 | 18:40
(0 гласа)

Премахването на номерата пред партиите в бюлетините е записано във финалния вариант на изменения в Изборния кодекс, който правната комисия ще предложи за гласуване в Пленарна зала. 

Проектът обединява приетите предложения на първо четене за изменение на изборния закон, които предложиха депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Премахването на номерата в бюлетините беше един от най-спорните текстове на ГЕРБ, който срещна отпор основно от ДПС. От партията на Карадайъ обвиниха ГЕРб, че се опитват да наложат скрит образователен ценз и настояха текстът да отпадне между двете четения. Сега ще имат възможност да спечелят поддръжници на своята теза като не е изключено самите ГЕРБ да отстъпят от предложението си. Още на дебатите на първо четене председателят на правната комисия и основен вносител Данаил Кирилов заяви, че е готов номерата да останат, ако тези на преференциите са над номер 100, за да няма дублиране.

Според проекта въвеждането на машинно и електронно гласуване ще отпадне за следващите избори. Като гласуване на машини ще има в над 1000 секции с над 300 избиратели.

Срещу идеята за отлагане на машинното гласуване се обявиха от БСП, ДПС и извънпарламентарни партии, но те все пак бяха приети на първо гласуване, но ще видим дали това ще се случи и на второ четене.

Електронното дистанционно гласуване пък се очаква да бъде отложено за неопределено време, въпреки обещанията на ГЕРБ да има възможност за включване на повече хора в изборния процес.

Срещу отпадането на електронното гласуване се обявиха от БСП, извънпарламентарни партии и граждани, но гласовете на ГЕРБ, ДПС и патриотите са достатъчни то да бъде отложено.

Президентът Румен Радев в новогодишното си слово се обяви срещу отлагането на машинното и електронното дистанционно гласуване. Ако бъдат приети поправките е напълно вероятно да очакваме държавният глава да наложи вето.

 

Радев, обаче, подкрепи идеята за вивеждане на видео наблюдение в секциите, което беше предложено от „Воля“, като президентът настоя то да продължава и по време на броенето на бюлетините.

Другото изменение, което се очаква да бъде прието е само партиите, които са представени в парламента да имат представители в СИК, ОИК, РИК и ЦИК.

Очаква се промените в Изборния кодекс да бъдат гласувани до края на месеца, за да може да се спази изискването на Венецианската комисия, промени да не се правят по-късно от 6 месеца преди избори, затова депутатите ще бързат. Изборите за Европейски парламент са през май, изискването няма да бъде спазено, но все пак депутатите ще опитат да приемат максимално бъзро измененията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...