Най-четено: Борисов на "черен петък" - 10 промоции - 24novini.bg

Най-четено: Борисов на "черен петък" - 10 промоции

Борисов се нуждае от съюзници, кризата с репутацията на ГЕРБ е остра Борисов се нуждае от съюзници, кризата с репутацията на ГЕРБ е остра
31.12.2018 | 14:00
(0 гласа)

Това е най-четената статия в 24новини.бг за премиера Борисов и усилията, които ще вложи, за да се задържи във властта. Предстои му животоспасяващата 2019 г. - с европейски, местни и вероятно предсрочни избори. Трябва да ги спечели наистина на живот и смърт. Иначе ще повтори загубата от президентските избори през 2016 г. Кметът Фандъкова не е толкова безапелационен фаворит на гражданите след провала с ремонтите. И след провала на Цецка Цачева като "майка на нацията" в президентската надпревара. От ляво, като в стария виц, го дебнат Мая Манолова, Слави Трифонов, десните, президента Радев. Не му е лесно на Борисов. Статията бе публикувана на 6 ноември - 50 минути преди обявяването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов след 28 дни протести на майките на децата с увреждания.

Вече сме ноември, страната ври и кипи от протести. И разпродажби. И по всичко личи, че премиерът Борисов също ще организира "черен петък" с промоции. Прогнозираме, че в следващите няколко седмици, до самия "черен петък" и малко след това (докато населението се защура из моловете предколедно), премиерът Бойко Борисов ще направи разпродажба за поне 1 млрд.лева под формата на следните няколко ударни промоции.

Налага му се, за да привлече потребление за поочуканата напоследък марка "ГЕРБ". Ето как ще изглежда "черният петък":

Ща раздава коледни надбавки.

Вече започна с коледни надбавки на пенсионерите. Цена: 52 млн. лева. Те не се обявяват толкова рано, обикновено. Освен ако не си обсаден от протести, не си се сдобил с намразен от гражданите коалиционен партньор и не ти предстои изборна година с два-три вота. Но ако виждаш на хоризонта предсрочни избори, да, тогава отваряш кесията. В Търговския регистър вече я отвориха и раздадоха бонусите. А тепърва започва раздаването и в останалите над 600 администрации на държавата - да са доволни служителите, назначени и запазени от ГЕРБ на работа. И да внимават за кого гласуват.

Ще увеличава заплатите.

Вече обяви 20 % ръст на учителските заплати. Цена на промоцията: 330 млн. лева. Важи за около 100 хиляди учители и заети в сектора. И обяви още 10 % ръст на целия бюджетен сектор - на промоционална оферта от 800 млн. лева.

Само дотук Борисов на "черен петък" излиза на данъкоплатеца 1,2 млрд. лева.

Ще вдига помощите.

Вече обяви 150 млн.лева за хората у вреждания, но законите на майките на децата с увреждания така и не са приети от ГЕРБ в парламента. Майките на деца с увреждания са на улицата от 26 дни, а на палатка - от 6 месеца.

Снимка: Борисов намери 150 млн. лв. за хората с увреждания, но първо даде жертва - вицепремиерът Валери Симеонов

Те обявиха, че не искат даване на пари "на калпак", а истинска реформа и индивидуална преценка на всеки случай. Хората с увреждания у нас са около 500 хиляди души, децата с увреждания - около 50 хиляди, но регистър няма и официални данни - също. Цената им обаче вече е сложена от премиера.

Ще ходи по телевизионни студиа. Вероятно ще смени и министри.

Вчера в bTV сутринта Борисов обяви всъщност, че му трябва около месец време, докато населението запразни за Коледа. Това ще са най-скъпоплатените 30 дни в държавния живот на България. Ще ни излязат около 2 милиарда лева. Другата седмица премиерът Борисов ще отиде пак в bTV, но в Шоуто на Слави Трифонов. Приемането на поканата показва, че политическата и репутационна криза на Борисов и ГЕРБ са в остър стадий. И много сериозни. Толкова сериозни, че вероятно и министри ще бъдат сменени.

Ще се помири с врага.

Снимка: Борисов ще опита да се помири, поне за пред телевизорите, с президента Радев

 

Днес Борисов прие да отиде при врага президента Румен Радев и да го запознае как ще пребори корупцията. Покани го самият Радев, който пък обеща с прожектора да осветява "строителната площадка" с корупцията на властта. В кризисния ПР на Борисов Радев ще е патерицата за подпиране на вече залитащата власт ли? Или Борисов ще е трамплинът, от който Радев има нужда да отскочи, за да не сметнак хората, че трета година навикът да не оспорва заповеди заглушава политическия му рефлекс.

Ще се прегърне с ДПС. Както Сергей Станишев целуна Доган на площада - от голяма нужда.

Снимка: Прогнозирахме помирение и с ДПС. И познахме

Тези дни законопроектите на ДПС минават с учудваща лекота в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ. Ето, и медийният закон на Делян Пеевски, и законът за вероизповеданията, и застраховките, и бюджетът за 2019 г. станаха пример за политически консенсус на ГЕРБ и ДПС. Нищо че се казва обратното от тях самите за пред камерите. Колкото и мнозинството да е хлабаво, а партньрите "патриоти" - разпасана команада, законите и на ГЕРБ, и на ДПС се приемат.

Ще разедини протестите и ще настройва общностите една срещу друга.

Снимка: Борисов опита да противопостави протестите, но Мая Манолова заставаше на страната на всеки онеправдан

 

Вече има протести и контрапротести, ГЕРБ също подговяли протест, обяви техен депутат. Има пропаганда за руски джипове на протестите, за да изглежда, че голям чужд руски звяр е врагът на народа. А вътре враг няма. Така протестите взаимно ще се опровергават и противопоставят - част от старата пропагандна машина на всяка заплашена от народа си власт. Още от времето на Гьобелс.

Спрямо протеста срещу насилието и убийствата на жени, който ще е на 25-ти ноември, още не е обявил промоция. 25 са убитите жени от началото на годината. Опита премиерът да прокара промени в Закона за домашното насилие вчера, но депутати сведоха насилието до това как двойките се карали, а после "под завивките се сдобрявали". А от депутатките от ГЕРБ нито една не се обади в пленарната зала. Нито от другите партии. Дори Корнелия Нинова - единствената жена председател на партия в парламента. И изчерпаха темата политически.

Ще наплаши богатите.

Вече арестуваха и прибраха всички богати, които спокойно живееха в последните 10 години при същия този режим. И правеха същото, което сега внезапно се оказа незаконно. Но като имаш предсрочни избори на хоризонта, изгубени избори за президент и заплашен от изгубване на изборите кмет на София, прибираш богатите. Първо, за да не те разнасят във Фейсбук като "Борисов на богатите". И второ, да са на топло и парите им - за да не работят срещу теб.

Ще арестува зрелищно кметове и дребни риби от администрацията.

Снимка: Премиерът прекали. Килиите на Иванчева и Петрова изглеждат така. И понеже сгреши, Мая Манолова отиде в затвора и го показа отвътре

Тук-там някой кмет, както и такива на ГЕРБ - за цвят, са в списъка. За да знаят и кметовете, че им предстоят първо евроизбори - да работят здраво. А после ще се види дали пак ще ги издигнат тях. Зрелището с арестите се показва по телевизорите с белезници, качулки и в праймтайма. И после съдът пуска "много корупмираните" по домовете им. Днес точно така стана за малко с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, зрелищно задъжана през лятото с белезници на столичен булеврад с кашон с пари. Уж. Но днес пусната от съда. После - върната обратно в ареста. Онзи ден арестуваният беше шефът на Агенцията за българите в чужбина. Другите в държавата са чисти. Особено по високите етажи.

Ще обяви "тотална свобода на медиите".

Премиерът премълча, че медиите у нас "са свободни"... на 111-то място според класациите, както написаха наистина свободните медии по света след арестуването у нас на журналист от "Биволъ" и журналист от румънски сайт, разследващи корупция на близка до ГЕРБ фирма. После премиерът нареди "да извадят Джи Пи груп от търговете" на АПИ. Още са си там. Защото няма правна процедура, по която да бъдат "извадени". Над заповедите има закони. И чиновници, които се страхуват да нарушават законите. Та затова същата фирма продължава да прави ремонта на столичния площад "Славейков", подипсан от кмета на ГЕРБ на столицата и заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Снимка: Борисов сгреши и с обръчите от фирми - може да костват кметското място на ГЕРБ в София след скандалите с некачествените ремонти

 

Не пропусна обаче премиерът Борисов забележката в последния доклад на Еврокомисията от вчера, която безпрецедентно включи темата за свободата на медиите в Мониторинга на правосъдието и вътрешния ред в България. Отговори, че у нас има "тотална свобода на медиите". И прие с депутатите на ГЕРБ закона на народния представител от ДПС Делян Пеевски за контрола над медиите - като част от бонусите в "черния петък".

Ще остави без пари в бюджета електронното и машинното гласуване.

Снимка: Направи го- електронното и машинното гласуване бяха отложени за след 2020 г. от Борисов. Но това събра Манолова с десните

Вече го направи. И бюджетът на ГЕРБ за 2019 г. мина на първо четене в парламента без пари по тези пера. Когато се усетят анализаторите, ще е късно - ЦИК няма да е обявила търг за доставка на машини за гласуване и електронно гласуване няма да е възможно да има. Като добавка ще промени и Изборния кодекс - вече го направи, днес, с внесените текстове бюлетините да нямат номера. Така малоимотните и неграмотни "гласоподаватели" на ГЕРБ ще гарантират демокрацията за още 4 години.

Ще накара работещия бизнес да успокои населението - 

бензиностанциите ще намаляват цените на горивата, аптеките - лекарствата, хлебарите - хляба, застрахователи ще свалят застраховките, свинекомплексите ще докарат прасетата с камиони на паветата (както в контрапортестите в края на първото правителство на ГЕРБ), превозвачите ще намалят билетите, влаковете ще извозват хората без пари преди Коледа, магазините ще обявят празнични разпродажби...

Изобщо, "черен петък" в екстаз ще преживее населението. Само да удържи Борисов още 30 дни...

 

* Статията е публикувана на 16 ноември в 19,00 ч. - 50 минути преди обявяването на оставката на вицепремиера Валери Симеонов

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...