2018: Мая Манолова на гражданите (обзор) - 24novini.bg

2018: Мая Манолова на гражданите (обзор)

2018 беше годината на Манолова на гражданите. Омбудсманът се превърна във втори център на властта и застраши Борисов 2018 беше годината на Манолова на гражданите. Омбудсманът се превърна във втори център на властта и застраши Борисов Снимка: Министерски съвет
30.12.2018 | 18:38
(1 глас)

Ако има човек, който да прави политика в България, без да е политик, през 2018 г. това беше омбудсманът Мая Манолова. Определено заседна в гърлото на ГЕРБ, застраши кметицата Фандъкова, заговори с думите на протестите, обиколи страната няколко пъти. С влак. Понеже Борисов й взе служебната кола – с мотив да пести държавните пари. От същите държавни пари обаче той даде на Георги Гергов от БСП 43 млн.лв. за „дупката” във Варна. В именно такава мъжка среда Манолова правеше от всичко ефект. Особено политически.

 

 

В 43-то Народно събрание Манолова беше острие на БСП.

Като омбудсман стана острие на гражданите.

Нещото, което трябваше да стане и президентът Радев. Но още не е.


Активите на Манолова през 2018 г. са като сюжета на „Война и мир”:


Още през декември 2017 г. Манолова обяви, че българите са роби на "Топлофикация", които ходят с едно парно, закачено за крака. През февруари тя попита кмета на София Йорданка Фандъкова в открито писмо как губещо дружество като "Топлофикация София" ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци, теглен от Столичната община. И когато НПО и граждани излязоха на протест, Манолова ги подкрепи.

Снимка: През 2018 г. Мая Манолова бе на страната на протестращите хора срещу високите цени на тока, парното, водата, горивата

 

В края на януари Манолова се обяви за Истанбулската конвенция заедно с чуждестранни посланици, представители на ООН, и жертви на домашно насилие. ГЕРБ и БСП бяха против и тя така и не се прие. През 2018 г. над 30 жени бяха убити от близки мъже – съпруг, баща, брат, приятел, партньор. А убийството на ТВ-водещата от Русе Виктория Маринова порази света с жестокостта си.

 

През февруари Манолова се пребори работниците, които не са получили заплати от работодателите си, да могат да поискат парите си от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодател.

Снимка: Мая Манолова с шивачките от Дупница

 

В началото на март, когато бе избухнал скандалът с Гинка Върбакова и „Инерком“, които щяха уж да купуват българските активи на ЧЕЗ, Манолова заяви, че КЕВР е заела позиция на страничен наблюдател в сделката с ЧЕЗ. „Българите са клиенти не само ЧЕЗ, но и на „Енерго-Про“ и ЕВН, срещу които има многобройни и основателни оплаквания”, каза Манолова тогава.

И предрече: „Всеки един проблем с надписана сметка, грешка в сметката или авария може да се излее в много сериозно недоволство именно заради липсата на доверие“.

Гневът срещу цените на горивата, тока, водата и общото поскъпване на живота се изля по улиците и блокира пътищата на държавата още през лятото и продължи до края на 2018 г.


През март Манолова се зае със Закона за частния фалит, поискан, според думите й, от 81% от българските граждани. И тогава стана ясно, че българите имат общо 4, 9 милиона кредита, от които над 12% са лоши или необслужвани, т.е. около 800 милиона лева лоши кредити застрашават банките у нас.


За Великден тя организира кампаниите „Направи добро” и „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, в която раздаваше на социално слаби и възрастни хора пакети с храна, събрани от доброволци. Кампанията даде ваучери на над 13 000 пенсионери и събра близо половин милион лева.


През април бизнесът обяви, че Американските централи печелят повече от наркобизнес. И се оплака на Мая Манолова. че „Американските централи грабят по 161 лв. от всяко българско семейство, а дори в наркобизнеса няма такава печалба”.

Снимка: Мая Манолова с бизнеса, недоволен от печалбите на Американските централи


През април Мая Манолова се зае със спасяването на Желяз Андреев, който САЩ искаше да арестува. Тя се срещна с Андреев и му обеща, че ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева за промяна на договора за екстрадиция със САЩ. Омбудсманът се ангажира да проведе и среща с американския посланик Ерик Рубин. Тя се срещна и с премиера Бойко Борисов. Желяз Андреев не беше предаден на САЩ.


В средата на април Мая Манолова се зае със закрилата на децата с един родител и „супер-майките“. Kампанията й се роди по повод писмо на майка на три деца, чийто съпруг е починал, с молба да бъдат подкрепени усилията за осигуряване на постоянна персонална помощ за децата. На 4 май Манолова вече внасяше в парламента промените в условията за пенсии на деца с един родител. Промените касаеха 5800 деца

И след работниците и самотните майки, Манолова застана и на страната на децата. Не Агенцията за закрила на детето, а Манолова.


На 16 април тя се включи в протеста на повече от 200 шивачки в австрийска фирма в град Раковски, останали с неизплатени заплати. Манолова каза на жените, че имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения, според последните поправки в закона инициирани от нея самата.

В края на април, когато високите сметки за парно пак ужасиха хората, Мая Манолова застана на тяхна страна: „Близо 60% средно са по-високи сметките за парно през тази година. Това е и основателна причина за недоволството на гражданите”, обясни омбудсманът.

Снимка: Манолова е с всеки протест на улицата, особено с тези против цените на тока и водата


В края на април Манолова се възмути от

двойния стандарт на храните и поиска Общ европейски орган за качеството на храните. Така тя настъпа премиера Борисов по мазола – публичността.

На 30 април двамата се мереха в телевизорите - Мая Манолова в сутрешния блок на БТВ обяви, че и конференцията в София за качеството на храните, и темата са попаднали в европейското полезрения, благодарение на нейните усилия. Премиерът обаче ѝ „открадна спектакъла”, като в неповторимия си стил обяви, че на срещата на върха в София на 16-17 май ще даде на колегите си (другите премиери и президенти – бел.ред) да опитат какво ядат българите и да видят дали „ще хапват с удоволствие палмово масло”.

Снимка: Манолова влезе на терена на премиера Борисов по време на Председателството - поиска нов орган за качеството на храните в ЕС


И тогава Борисов вдигна мерника на Манолова,

която първо посегна на територията на кмета на София със завода за боклука, а после влезе и в ловните полета на самия премиер по време на Председателството.

На 6 май, когато премиерът режеше лента на крилото в манастира в Атон, а президентът приемаше Военния парад, социолозите обявиха, че

Мая Манолова е одобрявана колкото църквата и армията – 66 %.

И в пъти повече от премиера. Одобрението за президента тогава беше 63 %.


На 14 май Мая Манолова обаче ни изненада. Тя премълча съобщението на Борисов за възстановяването на „Белене“.

То се случи в един съботен следобед, когато всички българи очакваха Боян Петров да бъде намерен с българското знаме, сгънато до сърцето му горе на върха. Тогава Борисов обяви, че руснаци и китайци се интересуват да вземат ядрената ни централа.


Това беше първото политическо премълчаване на Манолова.

Второто дойде на 19 май. Тогава Манолова показа политически рефлекс наравно с Борисов – и двамата не коментираха скандала с хазартното лоби

и бизнеса на Васил Божков. Въздържаха се.Въпреки, че статистиката с 15 лева на всеки българин за хазартни талони ясно показва отчаянието на гражданите. И обръчите от фирми на властта.


През май Манолова се зае с болниците.

12 болници бяха в тежко финансово състояние и подадоха молби за обявяване в несъстоятелност - Ловеч и Враца протестираха, а лечебните заведения в Стара Загора, Димитровград, Видин, Шумен, Дупница, Монтана се озоваха в колапс. „Дават се повече пари за здраве. Направих анализ и пак не се вижда къде са парите“, каза тогава Манолова.


На 1 юни омбудсманът се обяви за отпадане на таксите в детските градини, което каза това на полско-българската научна конференция в Софийския университет.


На 3 юни Манолова

подкрепи протестите на производителите на череши от Кюстендилско,

които й писаха гневни и отчаяни, че изкупната цена е 50-60 стотинки за килограм, а на крайния потребител черешите струват от 2 до 6 лева.

Стимка: Мая Манолова подкрепи черешопроизводителите


През юни тя подкрепи и големите протести и палатковия лагер на майките на деца с увреждания в инициативата „Системата ни убива“,

които искаха Закон за личната помощ. Манолова писа закон с тях, преговаря с властта, напуска шумно работни групи, защитава ги, кара се с министри, премиер, депутати, но накрая трите закона станаха факт, държавата намери 150 млн. лева за болните деца и хората с увреждания, а майките взеха „главата“ на вицепремиера Симеонов, нарекъл ги „кресливи жени“ с „уж болни деца“. Така Манолова застана на страната на победителите. Още от мига, в който никой не вярваше, че майките ще победят системата.

Снимка: Мая Манолова остана неотлъчно до майките на децата с увреждания 6 месеца и 6 дни


Още в първата половина на годината мрежовата подкрепа на Мая Манолова се сдоби със солидна база –

доверието, че тя е омбудсманът на гражданите.


Точно в този момента Борисов нарече десните „отломки“.

И Манолова премълча за трети път. Но сама за да атакува политически - Манолова се съюзи с Десните в борбата за електронното и машинното гласуване.

Снимка: И десните намериха в Манолова партньор против "пълзящата диктатура", по думите им, на Борисов и ГЕРБ

 

Месеци наред те правеха срещи и изявления заедно, в Шоуто на Слави тя посочи партията „Движение България на гражданите“ (която беше с най-много депутати в групата на Реформаторите в миналия парламент) като свои партньори в борбата срещу Борисов и ГЕРБ за въвеждането на електронното гласуване. Властта не намери 50 млн. за електронен и машинен вот. Но партньорството на Манолова с Десните остана.

Закономерно беше да питаме тогава дали всички десни и Манолова могат да огънат Борисов. Въпросът е особено валиден за изборната 2019 г.


И ще вкара добавена стойност в мрежовата й подкрепа, когато тя обяви, че ще играе за кмет на София. Или да премиер на България, е нашата прогноза.

Снимка: След средата на годината Манолова започна да трупа и политическа подкрепа, освен мрежовата от граждани и общности


На 15 юни попитахме "Страхува ли Мая Манолова Борисов". И времето показа, че сме питали правилно. Още тогава

Манолова бе разположена на 11 страници с резултати в Гугъл, а Фандъкова – действащият кмет от три мандата - на едва 8 страници.


Манолова вече беше навсякъде, където има мрежи: учители, лекари, превозвачи, майки на деца с увреждания, розопроизводители, миньори, шивачки, Желяз Андреев и фейсбук вълната в негова подкрепа, университети, учени, депутати, черешопроизводители, работодатели, синдикати, министри, кметове, колекторски фирми, детски градини, посланици, даже с председателя на парламента от ГЕРБ се среща Манолова неуморно…

Срещите й обаче са предимно с гражданите, на Фандъкова – със знаменитости, министри, кметове – все отбрани хора, елит. Разликата в заглавията в Гугъл е поразителна. И в полза на Манолова – тя повече изглежда като кмет на всички софиянци. А дори още не е казала, че ще се кандидатира за кмет. Дали ще се кандидатира, питахме тогава.


Пет месеца по-късно Мая Манолова отговори в Шоуто на Слави: да не й пречат да си върши работата като омбудсман, защото ще прекрати мандата си и ще се върне в политиката.

Снимка: Манолова оспорва хегемонията на Борисов в политиката. Тя вече е втори център на власт, независим от него

 

Казано преди инфарктно-изборната 2019 г., това е заплаха за Борисов. И нищо по-малко.

През юни Манолова предприе политически покер:

на 21 юни тя предложи на Бойко Борисов да напусне поста омбудсман, а в замяна той и депутатите му от да приемат закона на майките на децата с увреждания – за личната помощ. Той прати КНСБ срещу нея, опита да я скара с майките, с „помилвания“ министър Бисер Петков, изпраща говорители срещу нея в телевизиите, взе й колата и шофьора. Нищо не помогна. На 28 юни Манолова внесе закона на майките в парламента. Два дни по-късно депутатите излязоха в лятна ваканция. Протестите на майките заляха цялата страна, рокерите ги подкрепиха, палаткови лагери изникваха като гъби под прозорците на кметовете на ГЕРБ, а

 

Политическият покер на Мая Манолова й донесе огромна печалба: доверието на хората.

Рейтингът на Манолова остана двойно по-висок от този на Борисов и до сега – над 66 %.

Снимка: Мая Манолова бие по рейтинг всички политици - и премиер, и президент, и кмета Фандъкова

 

На 4 юли прокуратурата влезе в КЕВР, за да провери скока на цената на тока, по сигнал на Мая Манолова. Няколко пъти тя самата беше сред множеството, протестиращо пред КЕВР за повишението и на тока, и на водата.


На 10 юли лидерът на опозицията Корнелия Нинова обяви в парламента, че от началото на годината в страната е имало 72 протеста –

по два на ден, обобщи тя. Повечето включваха в активите си и обръщение, покана или среща с омбудсмана Мая Манолова – факт, който показваше нарастващата роля на омбудсмана в решаването на политическите проблеми в страната.


На 16 юли премиерът Борисов стъпа пак на мината "Манолова”.

Снимка: Изгонването на Мая Манолова от Тристранката вдигна рейтинга й. Както и отнемането на колата й от финансовия министър - тя се качи на влак и там правеше приемните си

 

Подопечният му вицепремиер тогава Валери Симеонов изгони Манолова от Тристранния съвет за сътрудничество след бурен скандал. Именно тогава освен чумата по козичките на баба Дора от Ямболско, на главата му се качи и друго "бедствие" - Мая Манолова. Изгонването й не беше ПР-грешка, а политическа.

Не просто защото показа нервност на властта, а защото издаде политическа паника на Борисов от Манолова.


На 18 юли населението се произнесе: писа Среден 3,4 на управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти, според данните след края на европредседателството, изнесени от Центъра за анализи и маркетинг.

Мая Манолова излезе с 61 % рейтинг, Бойко Борисов – с 30 %.


На 31 юли след петчасова среща на протестиращите майки с Мая Манолова и премиера Борисов той обеща 150 млн. лева за хората с увреждания.


По същото време излезе и решението на Конституционния съд, че от "референдума на Слави" трите въпроса са допустими – за мажоритарното гласуване, за намаляването на субсидията и за задължителното гласуване. Манолова обяви в мотивите си, че въпросите касаят ядрото на демокрацията и хората трябва да бъдат питани, както Шоуто на Слави Трифонов заяви.

Снимка: Мая Манолова внесе въпросите от "референдума на Слави" в Народното събрание


Така Манолова увеличи мрежата с още един важен съюзник – Слави Трифонов. А все още беше едва юли.

През август Първан Симеонов от „Галъп” предрече, че

около Мая Манолова се създава нов политически капитал, а около Трифонов такъв винаги е имало.

Снимка: В Шоуто на Слави Манолова предупреди управляващите да не й пречат да работи, за да не се върне в политиката


На 2 август любимката на гражданите Манолова отчете дейността си. В трите отчетни години, откакто омбудсман е Мая Манолова,

институцията е работила по 75 339 случая.

Мая Манолова бе категорична, че натискът към изпълнителната власт, ще продължи и за хората с увреждания, и за социалните реформи, и за потребителските теми, и по законодателни предложения, свързани със Закона за фалит на физическите лица, ограничаване произвола на колекторските фирми и ограничаване произвола на банките, който тя нарече „модерното робство”. 1 443-ма работници са получили своите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията в размер на близо 3 млн. лева, отчете още омбудсмана Мая Манолова.


Седмица по-късно принуди вицепремиера

Томислав Дончев да обещае, че ще направят регистър на хората с увреждания до края на 2018 г.

Той още не е готов, но още на 2 януари не се съмняваме, че Манолова ще попита Дончев къде е регистърът.


После Манолова защити шивачки от Гоце Делчев, вкарани в схема за кредити.


На 13 август Мая Манолова се зае с гладната стачка на Босия.

Той протестираше срещу корупцията и фалшиите шофьорски книжки в Автомобилната администрация и искаше оставката на министър Ивайло Московски. Манолова отиде в парламента, където комисия от депутати уж се беше заела с проверка на сигналите на Босия, но не установи нередности. Омбудсманът Мая Манолова присъства на заседанието и каза, че ще поиска от премиера Борисов създаването на междуведомствена комисия да разследва автомобилната администрация, защото сегашната структура няма нужните правомощия, а освен това действа твърде бавно. "Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние - той е в гладен протест 62 дни", посочи още омбудсманът. След трагедията в Своге, погубила 20 души, с близо месец закъснение, Московски все пак подаде оставка.


На 17 август Манолова се зае с нов фалит – на застрахователното дружество „Олимпик”.

Тя откри телефонна линия за пострадалите. Омбудсманът вече беше получила десетки жалби заради казуса, от който ужилените бяха 270 000 български граждани, фирми, болници, общини, дружества, шофьори. КФН е била длъжни да предупреди хората, каза Манолова, докато Менда Стоянова и Владислав Горанов защитаваха публично КФН.

А ДАНС влезе и в КФН. След като прокуратурата влезе в КЕВР. Манолова потърси помощ от кипърския омбудсман.

Снимка: Манолова обяви, че не Ралица Агайн, а КФН е трябвало да не проспиват фалита на "Олимпик" и да предупредят гражданите


Междувременно се срина Търговският регистър.

Горе-долу по времето, в което Пеевски се отърваваше от медиите си и създаде… фондация за медийна свобода, а Доган си купи ТЕЦ – Варна от бившия министър Папазов и децата му, но заради срива на регистъра вписа сделката по-късно. И докато Борисов затънал в кризисен ПР сменяше едната „кака” с другата, като назначи активистката на „Атака” Габриела Козарева за шеф на Търговския регистър и освободи Ралица Агайн от КФН,

Манолова не си губеше времето – тя се обяви срещу новата здравна вноска от 12 лева,

поискана от здравния министър Ананиев. Тя сравни новата здравна вноска с „гражданската отговорност” и се усъмни, че срещу парите си за здраве хората знаят какво ще получат.


Когато в началото на септември България се прочу в световните медии със скандала „Джи Пи гейт” и ареста на разследващи журналисти на поле край Радомир, където се горяха документи за корупция, Манолова обяви: „Задържането на двамата журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Биро от RISE Project

нарушава човешките права и свободата на словото”.

Снимка: Манолова пита управляващите и за свободата на словото, и за цените на горивата

 

И замести цели 10 институции, които, по закон, са оправомощени да попитат къде са горените документи и да установят има ли корупция и кой е корупмпираният. Нито една от тях не го направи и досега.

После Манолова отиде в Силистра да се срещне с майките на деца с увреждания, после –

в Хитрино, където обяви, че ще съди кмета, защото тя лично участва в комитета по контрол на даренията за пострадалите при експлозията на влака,

но къщите още не бяха построени – 2 години по-късно.

И тъкмо организира дискусия за високите цени на водата и поиска всеки гражданин да може да слючва индивидуален договор за водата си, когато КЕВР одобри вдигането с 18 % на газа.

И Манолова се върна в КЕВР заедно с протестиращите граждани,

за да иска прозрачност на ценообразуването. Това беше на 25 септември.

Снимка: Мая Манолова беше до гражданите и пред КЕВР, когато те негодуваха срещу високите цени на водата и тока


От 1 октомври Борисов изтърва цените – газ, вода, ток, парно, хляб, колбаси, горива и млечни изделия скочиха. И на улицата излязоха гражданите.

Брокираха пътища, спряха трафика, протестираха пред КЕВР и МС, блокираха Орлов мост, правеха шествия по „жълтите павета” и „Дондуков”, сляха се с протестите на майките на деца с увреждания. Манолова поиска Борисов да поеме отговорност за неприетия закон на майките, а те обявиха, че протестите им няма да спрат.

Снимка: Протести имаше в цялата страна срещу поскъпването на горивата и живота

 

Тогава дойде 6 октомври – денят на убийството на Виктория Маринова.

То потресе и световните медии. А тук ние проверихме 72 часа по-късно каква беше реакцията на жените в политиката – министри, омбудсман, депутатки. Нито една, подчертаваме това, нямаше реакция по повод на бруталното изнасилване и убийство. В отбора на губещите беше и омбудсманът Манолова – и тя премълча убийството на 20-та жена за 9 месеца. До коледа убитите български жени минаха 30.

В началото на октомври избухна скандала с Вицепремиера Валери Симеонов, който нарече протестиращите майки „кресливи жени”, а болните им деца – „уж болни”.

Манолова определи изказването на Симеонов като „безчовечно”.

На 20 октомври Манолова предложи Бяла книга на нерешените проблеми на страната в рамките на отчета си за трите години от мандата си като омбудсман. 100 хиляди души са потърсили помощта й за това време, пишеше в отчета й.

Снимка: Исканията на майките бяха подкрепяни от омбудсмана Манолова от самото начало

 

А Бялата книга е добра основа за предизборна програма, която да я снабди с прилична парламентарна група от поне 25 депутата.


Когато от ГЕРБ започнаха да я обвиняват, че иска да сваля кабинета, понеже застава на страната на протестиращите, тя възрази, че „уврежданията не са леви и десни” и че обвиненията „са абсурдни”. "С майките съм от 1 юни, когато сложиха палатката пред парламента", каза Манолова тогава.


И на 29 октомври оспори и бюджета на Здравната каса, и Държавния бюджет за 2019 г.

На 2 ноември Владислав Горанов остави охраната на Ахмед Доган, но спря охраната на Мая Манолова.

Снимка: Борисов не можа да спре Манолова - взе й колата, но тя се качи във влака и там прави приемните си

 

Тогава тя се качи във влака и започна да прави приемните си там –

в автобусите и влаковете. Медиите не бяха виждали такова чудо и заминаването на „омбудсманския влак” на 2 ноември се превърна в медийна сензация. По пътя до Варна тя беше приела 30 души в първи вагон, втора класа, купе №2, където пътуваше с обикновените граждани.

По точно това време избухнаха двата скандала – за тайните промени в Кодекса за застраховането, с които Менда Стоянова гарантира на застрахователното лоби интересите и вдигна цената на „гражданската отговорност”, и с непредвидените пари за електронно и машинно гласуване в Държавния бюджет. И на двете Манолова остро се противопостави. По първия обвини Стоянова и ГЕРБ, че

„удрят гражданите с теслата по главата” за "гражданската отговорност".

По втория воюва с десните два месеца, за да спре отлагането на електронното гласуване. Не успя – електронно българите няма да гласуват скоро, по волята на ГЕРБ.

Снимка: Манолова не беше съгласна и с повишаването на "гражданската отговорност" и цената на горивата. Тя зададе 6 въпроса към управляващите

 

На 20 ноември Манолова обяви, че ще сезира Конституционния съд за отлагането на електронното гласуване.

Също през ноември Манолова се опита да помири МРРБ и Община Своге, които спореха на кого принадлежи пътят убиец, където загинаха 20 души и кой да сложи мантинелата – АПИ или общината. Манолова разкритикува, че знаците са сложени на обратно, а маркировка изобщо няма. Пътят трябваше да бъде преасфалтиран от „Трейс”, но те отказваха пред АПИ този ангажимент. В София вече се вихреше скандалът с некачествения ремонт на бул. "Васил Левски", направен от тях.

През ноември след скока на горивата Мая Манолова публично зададе от името на гражданите 6 въпроса за горивата и монопола на пазара. Протестите заливаха цялата страна, а на

19 ноември тя заяви, че ако има политически планове, ще ги обяви публично.

По-късно, на 23 ноември, в седмицата на политическите разговори в Шоуто на Слави Мая Манолова заяви, че "социалното бреме става непосилно за хората", че "през януари ще фалират малки бензиностанции и търговци". Но и съвсем ясно изпрати политическо послание до ГЕРБ: „ГЕРБ не ме подкрепиха за омбудсман. Бях избрана със 129 гласа. Цветан Цветанов си качи бюлетината във Фейсбук. И Бойко Борисов не ме подкрепи.

Като са тръгнали да ми пречат да си върша работата, мандатът ми може и по-рано да свърши.

Снимка: Манолова не скри, че оспорва хегемонията на Борисов като център на властта. И то политическата

 

"Това е констатация. Ако вие не можете да си вършите работата, ще стоите ли тук? Ако ми пречат като омбудсман, ще стоя ли на този пост? Пречат ми, да”, каза в Шоуто на Слави Мая Манолова. Тогава попитхаме Пътник ли е Борисов във влака на Манолова?


На следващия ден Евгений Дайнов коментира за 24новини.бг:

„Мая Манолова и Румен Радев имат потенциала сериозно да обновят системата, очаква се много и от демократическия блок”.


На 26 ноември Манолова обяви, че

ще сезира Контитуционния съд и за електронната идентификация,

която се отложи със закона за преминаващите чужди съюзнически сили през България и която бе в основата на електронното гласуване. Тя направи поредица от събития и кръгли маси с десните политически сили, които останаха единствените застъпници за машинен и електронен вот.

На 29 ноември Мая Манолова влезе в килиите на задържаните кметица и заместник-кметица на Младост Десислава Иванчева и Биляна Петрова и обяви условията вътре за крайно неприемливи и унизителни. Снимките, които тя направи и разпространи, повдигнаха вълна от възмущение в социалните мрежи. А Манолова каза, че

не трябва да се иска лукс в килиите на затвора, а условия, пазещи човешкото достойноство.

Дори министърът на правосъдието от ГЕРБ Цецка Цачева се съгласи, че условията в килиите са „стряскащи”.

 

Снимка: Манолов показа килиите на Иванчева и Петрова отвътре. И се обяви за щадящи човешкото достойнство условия, не за лукс

 

В същия ден БСП намекнаха, че Манолова ще бъде едно от имената, които те ще обсъждат за кмет на София.

Тя отговори, че това не я ангажира. Не прие. Но и не отказа – знак, че политическият й рефлекс е по-жив дори от времето, в което тя беше политик. В политиката настанаха женски времена. И в тях ролята на Манолова се засили.


И пак в този ден парламентът окончателно прие бюджета за 2019 г.

Бюджетът на омбудсмана беше намален – средства за автомобил и охрана за Манолова не се предвидиха.

А анализатори попитаха защо кметът на София Фандъкова да има охрана и кола, а омбудсманът манолова – не.


След БСП, на 4 декември и Веселин Марешки обяви, че одобрява Мая Манолова за кмет на София.


На 6 декември депутатите приеха окончателно пакета закони на майките на децата с увреждания, а те от своя страна удържаха на думата си и вдигаха палатковия лагер, престоял 6 месеца и 6 дни пред парламента. Те обещаха да се борят за реформа в ТЕЛК, а Мая Манолова обяви в деня на приемането на закона, че

именно майките са дали пример на цялото общество за активна гражданска позиция.

На 10 декември майките спечелиха приза „Човек на годината” и благодариха за подкрепата на Мая Манолова.

Снимка: Майките благодариха на Мая Манолова за подкрепата по време на протестите им - 6 месеца и 6 дни


На следващия ден тя се захвана с нов проблем – всеки десети учител в Хасковско се оказа на срочен трудов договор,

което Манолова определи като нарушение на Кодекса на труда и поиска спешна среща с образователния министър. До Хасково и региона тя отново пътува с влак и направи приемните си отново на колела. Слави Трифонов тогава вече й беше дал кола и шофьор.

Снимка: Манолова се зае и с друг проблем, касаещ учителите и условията им на труд


В същия ден и протестиращите срещу мръсния въздух в столицата поискаха среща с Мая Манолова.

Най-активните бяха от Красна поляна и Западен парк, където през цялата 2018 година стойностите на фините прахови частици рядко падаха под 7-10 пъти над нормата, а гражданите написаха десетки писма и сигнали до екипа на кмета Йорданка Фандъкова. От общината ги уверяваха, че всичко е наред.

Снимка: Протестиращите поискаха среща с Манолова заради мръсния въздух в София


На 14 декември депутатите от ГЕРБ и ДПС приеха изменение в закона, което хората нарекоха „вечна конфискация”. Т.е. дори да има решение на съда, че човек е невинен, комисията по конфискация на имуществото да може да му го задържа без срок на давност.

Десните веднага скочиха на петата поправка на антикорупционния закон и я определиха като „пълзяща диктатура” на премиера Борисов.

Мая Манолова премълча „вечната конфискация”. Поне засега.


На 17 декември тя откри с православната църква и „златните момичета” от ансамбъла по художествена гимнастика

социална кухня до Женския пазар в столицата, която да храни по 500 души дневно.

Снимка: Мая Манолова откри социална кухня до Женския пазар заедно с православната църква

 

В същия ден тя отново се присъедини към протестиращите пред КЕВР срещу поскъпването на водата граждани. КЕВР одобри в четири града в страната водата да е над 3 лв. на кубик – Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Напрежението отново се покачи.


На 18 декември стана ясно, че ЕК глобява България със 77 млн. евро, заради монопол на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ). Тогава анализатори посочиха, че прокуратурата може да потърси отговорност от министър Петкова за колосалната загуба на публични средства заради глобата, а омбудсманът

Мая Манолова - да подаде жалба за чиновническа безстопанственост, увреден държавен интерес

и неизпълнения на европейското законодателство по Закона за отговорност на държавата за щети, причинени на гражданите. Това все още не е станало факт обаче.

В навечерието на Коледа пред Дарик радио Мая Манолова каза, че „пробуждане” е думата за 2018 г. "Липсата на доверие, пропастта между гражданите, политиците и институциите наистина е огромна и това разбиране, че те могат да свършат работа само под натиск, не е добре за демокрацията. Това е голям урок от 2018 г. за властимащите и за институциите. Трябва да чуват гласа на хората”, каза още тя за управляващите и институциите.

Навръх Коледа Манолова събра 6 тона плодове, брашно, ориз, макарони, консерви и млечни продукти за приюта на Отец Иван в Нови хан

и обяви акция за набиране на 200 кубика дърва за огрев за децата в приюта.

Снимка: Мая Манолова помогна с храни и дъва за огрев на дома на Отец Иван в Нови хан


Андрей Райчев прогнозира, че

политическата 2019 г. ще е Армагедон.

Борисов е уморен от властта, но трябва да спечели два, ако не и три избора един след друг, а опозицията има и Румен Радев, и Мая Манолова. Ако те заработят в синхрон, промяна може да стане, смята той още за евроизборите. А след тях има още едни - местни. С голямата битка за София. И вероятно трети вид - предсрочни парламентарни. Ако Борисов реши.

Снимка: Манолова се среща с Борисов, за да защити интересите на майките на деца с увреждания. И успя


Смяна на пълзящия аторитаризъм не е лесно за постигане, казаха десните преди седмици. Дори не е ясно дали е възможно, бихме добавили.

Но има неоспорим факт: политическият потенциал на Манолова е видим резултат на ГЕРБ. Именно маниерът на управлението им направи така, че да

има нужда от втори център на власт. И от омбудсман на гражданите.

Ако днес изглежда загадка колко е силна Манолова на гражданите и колко Борисов на ГЕРБ, през ноември 2019 г. това ще е решен политически ребус. С ярък победител. И с голям победен.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...