Цветанов намекна, че президентът Радев е корумпиран - 24novini.bg

Цветанов намекна, че президентът Радев е корумпиран

Войната на Цветанов с президента Радев продължава - сега за самолетите "Грипен" и F-16 Войната на Цветанов с президента Радев продължава - сега за самолетите "Грипен" и F-16
22.12.2018 | 11:25
(0 гласа)

Какво искате да кажете - че президенът Радев е корумпиран ли, като давате примери за корупция с "Грипените" в Словакия, обяснявайки, че Радев се е застъпвал за самолетите "Грипен"? Това беше въпросът на водещата Жени Марчева в bTV към Цветан Цветанов тази сутрин по повод обяснението му, че Румен Радев е бил привърженик на тези изтребители за нашата армия.

 

 

"Недейте да ми вменявате думи в устата", отговори Цветанов, въпреки че внушаваше по време на интервюто, че президентът е свързан с корупцията около "Грипен".

"Румен Радев еднолично и непрозрачно взе решението по време на Служебния кабинет и направи така, че да се елиминират всички други самолети и да останат само "Грипен"", заяви Цветанов.

Той внуши, че след като президенът Радев е назначил служебния кабинет, то именно негова е и отговорността за решението на служебното правителство армията ни да купи "Грипен", с които обаче е имало корупционни скандали и в Словакия, и в Унгария.

Защо президенът Радев беше толкова голям защитник на "Грипен", попита Цветанов и допълни, че сега вече има експерто нрешение от вчера на Министерството на отбраната България да купи други самолети - F-16 от САЩ. 

Заради съмнения за корупция с "Грипен" Словашкото правителство спря процедурата и сега финализира купуването на F-16 от САЩ, аргументира тезата си Цветанов. Той също каза, че всичките ни съседки са с американските изтребители, а самите самолети са съвместими и със стандартите на НАТО.

"Радев много защитава и алармира за "Грипен" и особено в служебния кабинет",

каза заместникът на Бойко Борисов в ГЕРБ.

По думите му вече тече 14-дневна процедура по съгласуване, от вчера до 9 януари, когато ще е заседанието на МС за вземане на решението. Ще има дебат в парламенат и аз съм сигурен, че F -16 са най-доброто стратегическо решение за България, допълни Цветанов за американските изтребители. Все пак остава правителството да убеди парламента, че това е по-доброто въоръжение за армията, стана ясно от думите му, че България ще има решение по казуса до края на месец януари.

Според Цветанов държавата се движи в посока да покрие изискването за 2 % от БВП разход за отбрана и да спазва стандартите на НАТО.

На повторен въпрос на водещата в какво точно обвинява президента Радев Цветан Цветанов отговори с неясни изречения, че имало работна група в МО,

която е взела решението за американските самолети, а не за "Грипен", че имало процедури, че предстоял дебат в парламента, а страната ни имала стратегически партньорства. В нищо не го обивнявам - има си процедури, трябваше да минат, добави Цветанов, давайки назад от първоначалното си напористо внушение за корупция на президента Радев.

Но дори в отстъпление не пропусна да каже, че армита се нуждае от модернизация в сухопътните, военно-морските и военно-въздушните си сили, а президентът давал превес повече на ВВС, с които е свързан като бивш летец.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...