Павлова се сбогува с председателството и министерството - 24novini.bg

Павлова се сбогува с председателството и министерството

19.12.2018 | 20:03
(0 гласа)

Днес министърът на председателството на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова даде последна пресконференция на поста, а по-късно отчете свършената работа и пред депутатите в комисията по европейските въпроси. 

Според Павлова българското председателство е било изключително успешно. България успя да затвори най-много досиета от Триото – от 105 досиета успяхме да придвижим или затворим 78, обяви тя.

Като вид неуспехи Павлова посочи, че не е постигнато единно решение по темата за миграцията, банковият и енергийният същз, но това били големи пакети със законопроекти и нямало как да станат за 6 месеца.

От думите й стана ясно, че за нея не е неуспех приетият пакет за мобилност, който ощетява българските превозвачи. Тя отбеляза, че българската позиция е била твърда по казуса.

Припомняме, че премиерът Борисов уверяваше превозвачите, които блокираха пътища по време на председателството, че ще има отстъпки, но това не се случи. А сред основните твърдения на превозвачите през лятото беше, че правителството е изпуснало времето да се бори за правата им, което всички отричаха.

Пред депутатите Павлова заяви, че българското председателство е било кауза, която е обединила всички, а социологическите проучвания го определят като успешно и надпартийно.

 

Като резултати от работата на триото Естония-България-Австрия тя посочи растеж и конкурентоспособност, енергиен пазар, социален стълб, сигурност, Европа като фактор на глобалната сцена.

Според сметките председателството е струвало 144 млн. лева, което включва ремонтите на НДК и резиденция „Бояна“.

Преките разходи за логистиката на председателството са 62 млн. лева или приблизително 31 млн. евро. За сравнение средствата, които са изразходвали държавите ротационни председатели през последните пет години варират между 42 млн. и 93 млн.евро, съответно за Ирландия и Люксембург, като в тях не влизат ремонти на сграден фонд и инфраструктура, посочи Павлова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...