Правната комисия прие промените в антикорупционния закон - 24novini.bg

Правната комисия прие промените в антикорупционния закон

19.12.2018 | 19:34
(0 гласа)

Народните представители от правната комисия приеха основните текстове от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. 

 

Проектът касае гражданската конфискация, според която не е задължително да има съдебно решение по наказателно производство, за да бъде конфискувано имущество.

 

Дебатът продължи около 3 часа, а председателят на правната комисия и основен вносител на предложенията сам оттегли някои от спорните текстове.

Отпадна текстът, според който промените в закона трябваше да влязат в сила със задна дата.

Отпадна и предложението на Кирилов комисията да може да разследва повече от година и половина. Основен аргумент на отпадането е, че в момента тече процедура във ВКС по този въпрос и съдиите ще се произнесат дали сроковете са задължителни или препоръчителни. Ако ВКС реши, че сроковете са инструктивни, нарушаването им няма да води до прекратяване на делата.

Утре законопроектът ще бъде разгледан в Пленарна зала.

 

Другият законопроект за измененние на антикорупционния закон на ГЕРБ и ДПС, касаещ изваждането на общинските съветници от обхвата на закона, беше отложен за разглеждане след Нова година.

По-рано в правната комисия се стигна и до скандал между председателя й Данаил Кирилов и председателя на извънпарламентарната ДБГ Димитър Делчев, който обвини управляващите в полицейщина и опит за репресия. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...