Съливан: Надявам се българските ВВС да карат Ф-16 - 24novini.bg

Съливан: Надявам се българските ВВС да карат Ф-16

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. снимка: кадър бТВ
16.12.2018 | 19:15
(0 гласа)

Ф-16 блок 70 е най-добрата технология. Предложението, което САЩ отправя е за технологии, които не са достъпни изобщо от Грипен. Предложените 10 самолета Грипен не могат да се сравняват с Ф-16. 

 

Така заместник-главния секретар на САЩ Джон Съливан коментира офертите към България за закупуане на нови изтребители.

 

От думите му стана ясно, че САЩ са инвестирали около 300 млн. долара в българската отбрана, от които около 100 млн. във ВВС. Това позволява на българските пилоти бързо да се качат и да летят с Ф-16.

В крайна сметка решението е на българския народ и правителство. Надявам се бг ВВС да летят с Ф-16 заради сигурността на хората.

Като причина за посещението си у нас Съливан посочи затвърждаването на приятелските отношения между двете страни.

По отношение на Турски поток Съливан заяви, че САЩ не подкрепя изграждането му, както не са подкрепяли и Северен поток 2.

Енергийната независимост и диверсификация са мнго важни за всяка държава. В САЩ сме имали проблеми с това, затова настояваме да има независимост на енергийните доставки.

 

Когато имаш повече източници, намаляващ и риска от зависимост, каза Съливан и посочи, че едно от основните послания, с които идва в България е енергийната диверсификация. Той уточни, че при срещите си с българските власти са говорили и за интерконекторите Гърция – България и Сърбия – България.

Съливан заяви, че не може да коментира какви решения се взимат по закона Магнитски. Все пак той каза, че към този момент няма информация да се предвиждат санкции за български политици по този закон. 

Припомняме, че бившият шеф на КТБ Цветан Василев потърси защита от САЩ именно по този закон.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...