Граждани заговориха за оставката на Томислав Дончев - 24novini.bg

Граждани заговориха за оставката на Томислав Дончев

Дончев обича да провокира, но сега се движи на ръба на Конституцията Дончев обича да провокира, но сега се движи на ръба на Конституцията
06.12.2018 | 20:56
(0 гласа)

Възмущение предизвикаха думите на вицепремиера Томислав Дончев за ограничаване правата на необразованите хора. Граждани, известни с правозащитни каузи и образование на ромските общности коментираха във фейсбук, че думите на Дончев противоречат на Конституцията и че дори следва да доведат до неговата оставка. 

Вчера в предаването "Още от деня" по БНТ Дончев заяви, че е редно да има ограничване на права за хора, които нямат поне основно образование. Причината за това му искане е, че образованието е безплатно.  

"Уважаеми г-н министър Томислав Дончев, Вашето изказване противоречи на чл.6 Ал 2 от Конституцията", пише Алексей Пампоров от БАН И припомня текста в основниян закон, а именнно, че всички граждани са равни пред закона и не се "допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, ОБРАЗОВАНИЕ, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние".

"Освен, че може да се тълкува като подбуждане към дискриминация и като престъпление срещу правата на гражданите, всъщност е ново ниво на рафинирания фашизъм", пише още Пампоров. 

Думите на Дончев напомниха скандала със съпругата му Светла,

която през юни по повод ромските сватби написа във Фейсбук "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!" и предизвика лавина от негативни коментари. Тогава Дончев заяви, че не споделя мнението ѝ, но няма да се разграничи от нея, освен ако не се разведе. 

"Това, да си спомним, е зам-премиер пореден, който нещо иска да отнема от определени етноси, за наказание, че са напълно изоставени от държавата. По съвместителство се явява и съпруг на една дама, дето страстно пищеще, че циганите трябва да се образоват "с тояга", пише пък Мария Спирова, а Гергана Манолова директно заявява "за оставка си, пич."

 

Недоумение у гражданите буди и изказването на Дончев, че образованието трябва да стане задължително. Бившият шеф на Софийски районен съд Методи Лалов например напомня, че то е разписано отново в Конституцията като задължително.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...