Управителят на НЗОК: Министърът знаеше за актуализацията, няма да подам оставка - 24novini.bg

Управителят на НЗОК: Министърът знаеше за актуализацията, няма да подам оставка

Проф.Камен Плочев заяви, че няма да подаде оставка, както иска от него министърът на здравеопазването Ананиев Проф.Камен Плочев заяви, че няма да подаде оставка, както иска от него министърът на здравеопазването Ананиев
19.02.2018 | 10:50
(0 гласа)

Задълбочава се скандалът между НЗОК и Министерството на здравеопазването. Днес управителят на НЗОК проф. Камен Плочев заяви пред bTV, че няма да подаде оставката, която му поиска министърът на здравеопазването, а после премиерът Бойко Борисов потвърди за нея, че не възразява.

 

Проф. Плочев подчерта, че министърът няма основание по закон да му иска оставката, както и добави, че министърът е бил запознат с писмото за актуализация на бюджета на Касата, което Плочев е бил длъжен да изпрати до Народното събрание по силата на задълженията си като управител на НЗОК и разходите, произтичащи от задълженията на касата - над 271 млн.лева - за държавния бюджет.

 

Управителят на НЗОК показа в студиото писмото си до Ананиев, изпратено на 2 февруари, като добави, че това до депутатите е изпратено 10 дни по-късно - на 13 февруари. В тях той информира Ананиев за задълженията на българската НЗОК към чуждестранни здравни каси на стойност 218 млн.лева, които по европейски регламент България дължи на тези страни, но е забавила плащанията и подлежи на санкции, лихви и глоби.

"Вчера говорих с премиера, той каза "Имаме проблем не да платим парите, имаме проблем как да спрат да се източват тези пари", разказа проф. Плочев разговора си с Борисов. "Много умно и разумно ми говори човекът, не ми иска оставката. Каза не се прави така, нищо не разбираш от политика", добави Плочев.

По думите му, премиерът разбрал, че Плочев "нямал намерение да клати правителството, а да уведоми как стоят нещата". "Нищо незаконно не съм направил, нямам намерение да подам оставка", заяви също той.

Камен Плочев съобщи още, че заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева грубо се е месила в работата му и го е накарала да уволни настоящия главен секретар на ведомството и да го замени с посочено от нея лице. "Пред тази наглост аз онемях", коментира проф. Плочев. Все още няма реакция на премиера дали ще уволни заместник-министър Начева заради нерегламентирани назначения.

Преди дни Ананиев поиска оставката на проф. Плочев, защото "действал зад гърба на правителството", като каза, че с писмо, адресирано директно до депутатите, поискал актуализация на бюджета на здравната каса заради над 271 млн. лева задължения към чуждестранни здравни каси. Днес обаче стана ясно, че първо министърът е бил информиран за задължението, а след това Народното събрание - 10 дни по-късно, за което Плочев показа документи.

По време на скандала, който не стихва от седмица, пресцентърът на НЗОК излезе с позиция, че министърът няма правомощия да иска оставката на управителя на Касата, а по-късно и премиерът Бойко Борисов поиска освобождаването на Плочев от поста. Днес обаче, от думите на Плочев, стана ясно, че премиерът явно е смятал, че с писмото до депутатите за задълженията на НЗОК Плочев е искал "да клати правителството", т.е. че политически, а не професионални са мотивите му за писмото, което недоразумение било изчистено след вчерашния разговор между тях.

В защита на Плочев в bTV бяха поканили и депутата от БСП Славчо Велков, който заяви, че е оказван натиск върху Плочев да си подаде оставката. "Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът", обяви Велков. БСП прави опити да яхне скандала политически и днешната им демонстрация в ефир да защитят Плочев е знак, че скандалът тепърва ще придобие истински политически мащаб и ще се ползва от опозицията за постигане на дестабилизация на Борисов.

Камен Плочев беше назначен на ръководната позиция на здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който беше единственият кандидат, като това стана в мандата на министър проф. Николай Петров през 2017 г., който от своя страна подаде оставка заради обвинения за конфликт на интереси чрез дъщеря му и свързани лица, които са спечелили обществени поръчки на Министерството на здравеопазването.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...