Депутатите приеха Закона за личната помощ - 24novini.bg

Депутатите приеха Закона за личната помощ

06.12.2018 | 11:37
(0 гласа)

Народните представители приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките на деца с увреждания се поздравиха с победата, която са постигнали, тъй като това беше сред основните искания на техния протест. 

Депутатите приеха Министерството на труда и социалната политика да предоставя личната помощ за хора с увреждания, а не Агенцията за социално подпомагане.

Ползвателите и асистентите на лична помощ на територията на съответната община ще бъдат вписани в регистър от кмета на общината. Доставчици на лична помощ могат да бъдат физически или юридически лица, на които кметът на общината с договор може да възложи извършването на дейността.

Те отхвърлиха създаването на национален регистър, както и електронно подаване на заявленията за лична помощ. И двете предложения бяха на БСП, но не намериха достатъчна подкрепа. 

За майките на деца с увреждания, протестиращи под надлова "Системата ни убива", това е началото на дълго очакваната реформа за хората с увреждания, която би трябвало да им осигури по-достоен живот. 

 

Това е изстрадан закон от майките, които дадоха урок, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива, заяви омбудсманът Мая Манолова. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...