Мая Манолова: Тези килии са изглеждали така преди Иванчева - 24novini.bg

Мая Манолова: Тези килии са изглеждали така преди Иванчева

29.11.2018 | 18:00
(0 гласа)

Тези килии са изглеждали така преди Иванчева и ще изглеждат така и след нея. Моят ангажимент е да се погрижа за всеки, намиращ се в лоши условия в местата за лишаване от свобода. Това обяви в предаването "Лице в лице" омбудсманът Мая Манолова.

 

По-рано през деня от нейния пресцентър пуснаха снимки от килията на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, които показват крайно мизерни и унизителни условия в ареста. 

 

Манолова обясни, че снимките са направени от Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана, който прави мониторинг и проверки на затворите, арестите, психиатричните клиники и емигрантските центрове. 

Направени са от колегите ми вчера, не съм разговаряла с тях, бях на приемна в Хасково, обясни тя. По думите й не само килиите на Иванчева, но и като цяло килиите в България не отговарят на минимални стандарти - прекалено тесни са, имат ниски прегради на тоалетните, малко светлина и други. Тя посочи, че като Софийският затвор не отговаря на условията и следва да бъде преместен. 

Манолова разказ аи за битката си за закона за личната помощ, който вчера за пореден път взриви майките на меца с увреждания. "Водя тази битка от седем месеца, майките от седем години. Минахме през какво ли не. Прекарах целия август в социалното министерство. Положиха се много усилия, дадоха се много обещания и на финала се оказа, че обещаното няма да се случи", обясни тя повода за вчерашната си яростна реакция. 

"Това е първия закон, в който се казва, че ще действа, докато се изразходват определните за него пари. Това е все едно да ви кажат "искате кола, ето ви кола, но в нея няма да има бензин". Или има пари за майчинство до септември, който роди след 1 септемрви, няма". описа образно случващото се тя. 

 

Тя обясни, че вчера е разговаряла с премиера, а днес в 18:00 отново има среща при председателя на социалната комисия Хасан Адемов. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...