Нощен труд в парламента - приемат бюджета - 24novini.bg

Нощен труд в парламента - приемат бюджета

Депутатите ще работят по тъмно, докато приемат законите за НЗОК и ДОО за догодина Депутатите ще работят по тъмно, докато приемат законите за НЗОК и ДОО за догодина
27.11.2018 | 20:30
(0 гласа)

Депутатите удължиха работния си ден до приемане на дневния ред, който включва бюджетите на НЗОК и държаваното обществено осигуряване.

От БСП обявиха, че дават на Конституционния съд бюджета на Здравната каса,

тъй като с преходните и заключителни разпоредби се правят промени 18 други закона, които нямат нищо общо със здравето, като Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки и Закона за доходите на физическите лица.

Острите дебати в парламента по Бюджет 2019 продължиха часове наред. Седем часа депутатите дискутираха бюджета на Здравната каса, преди да го приемат и да определят разхода й за 2019 г. в размер на 4,3 млрд. лева.

Те на практика закриха Фонда за лечение на деца в чужбина.

Функциите му ще поеме Националната здравноосигурителна каса. Нова мега агенция ще отговаря за откриването на болници и дейности, като тя ще включи Медицинския одит и Агенцията за трансплантации.

Споровете и нападките бяха и за размера на разходите и за начина на управление на парите от Здравната каса.
Лечението на неосигурените беше основна тема, както и фактът, че интензивните отделения са станали лечебни центрове за неосигурени лица.

Както обикновено имаше искания да отпаднат лимитите за болниците, за да не се отпращат болни пациенти. Предложението беше направено от ДПС, но бе отхвърлено от мнозинството.

Опозицията се обяви и против закриването на Фонда за лечение на деца. Структурата трябва да спре да работи до 3 месеца. Здравният министър от своя страна беше категоричен, че специалистите ще останат на работа в Здравната каса, която поема функциите на фонда, цитира думите му bTV.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...