Здравният министър e поискал оставката на шефа на Здравната каса - 24novini.bg

Здравният министър e поискал оставката на шефа на Здравната каса

16.02.2018 | 11:58
(0 гласа)

Министър на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал вчера оставката на директора на Здравната каса проф. Камен Плочев, съобщи самият той днес пред журналисти в парламента.

Причината е писмо, което по думите на министъра Плочев е написал зад гърба на Надзорния съвет на касата и зад гърба на здравното министерство и което после отричал да е написал. То е адресирано до парламента и шефовете на парламентарните групи и е искане за актуализация на бюджета на НЗОК.

В писмото Плочев съобщава, че българската здравна каса има дългове към чуждестранни здравни каси за над 270 млн. лв., като 133 млн. от тях са просрочени и че ако няма актуализация, българите ще изгубят правата си за лечение, докато са в чужбина.

Писмото беше използвано от БСП като атака срещу министъра по време на парламентарния контрол.

Ананиев разказа, че е бил неприятно изненадан и е обсъдил писмото с Плочев, който няма правомощия да иска актуализация на бюджета.

Професорът първо казал, че не е писал такова писмо, после, че това не е неговият подпис, после, че е бил подведен да подпише, а накрая признал, че е направил гаф и ще си подаде оставката на 15 февруари. Вместо това, разказа още Ананиев, отишъл в парламента да търси защита от депутатите.

Ананиев посочи, че не може да уволни Плочев, защото директорът на касата се избира и освобождава от парламента но настоя здравната комисия на НС да се събере и да обсъди случая.

По думите на здравния министър проблем със задълженията няма. Въпросът бил обсъден с чуждестранните каси.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...