ПР-гаф на президентската пресслужба - 24novini.bg

ПР-гаф на президентската пресслужба

ПР-гафът на президентската пресслужба повдига въпроси ПР-гафът на президентската пресслужба повдига въпроси Сайт на президентството
13.11.2018 | 21:29
(1 глас)

Президентът Румен Радев се срещна с проф. Стефан Данаилов по повод две години от "изборната победа" на Радев, съобщиха озадачаващо от прессекретариата на държавния глава.  Озадачаващо, защото честването на три години от "изборната победа" се пада на местните избори догодина и на изборите за кмет на София. И тогава ли независимият президент Румен Радев ще се срещне с лидери от БСП, за да отбележат "изборната победа", питаме от 24новини.бг?

 

В съобщението на пресслужбата дословно се казва: Радев "се срещна с председателя на инициативния комитет, издигнал неговата кандидатура на президентските избори през 2016 г., проф. Стефан Данаилов, по повод навършването на две години от спечелената изборна победа".

 

Новината от пресслужбата на президента предизвиква недоумение -

не само по отношение на концепцията за публичност на институцията и личния ПР на президента, но и спрямо

конституционните му задължения да бъде президент на всички българи.

Става дума за формулировката "изборна победа", която насочва към сблъсъка БСП - ГЕРБ, който Радев действително спечели. Но фиксирането на вниманието на обществеността към този факт при подобно публично напрежение и протести в момента може да бъде сметнато от хората като безотговорност или дори провокация.

Две години по-късно, при политическа нестабилност в страната и улични протести, когато се очаква институцията на президента да е обединител на нацията и гарант за стабилност, държавният глава да изпраща съобщение за "изборна победа" със снимка с ключово лице на БСП, качени на сайта на президентството, не работи в полза на интегритета на институцията и за личното доверие на хората в президента. Работи обратното!

Радев през тези две години повтаря, че е президент на всички българи, но днешният

гаф на пресслужбата му може да доведе до съмнения.

Най-малко оценките за новината позволяват партийно обвързване, тъй като самото действие и главно - формулировката му - са с подчертано партиен характер.

ПР-недомислицата на пресслужбата на президента обаче не е отговорност само на служителите и началника й, а и на съветниците на държавния глава, които следва да предотвратяват подобни инициативи. 

"Изборната победа" би могла да бъде отбелязана по по-приемливи начини, без да се набляга на свързаността на вече длъжния да бъде независим държавен глава с БСП. Например с личен разговор и всякакви форми на благодарност към Инициативния му комитет и председателя на Комитета. Ако Радев наистина иска да бъде въприеман като независим от БСП.

Снимката и формулировката в съобщението несъмнено ще дадат коз на ГЕРБ да атакуват президента и да го обвинят във връзки с опозицията. А екипът на Радев явно е пресметал, че може да овладее този риск. В контекста на общественото недоволство, пред перспективата за три вида избори, пред хоризонта на служебен кабинет или кабинет с мандат на БСП или ДПС колко добре да е изчислен обаче този риск?

Зле е изчислен рискът.

На президента му трябва одобрение, трябва му разум и му трябват съветници с политически рефлекс, които да го пазят от партиен авантюризъм. Рискът от недоверие в президентската независимост у самите граждани никога не е лесно управляем. А в контекста на общото напрежение в страната и политическа криза трябва ли му на президента доверие? Трябва ли да допуска съмнение в неговата предвидимост и разумност?

Новината дава политически дивиденти на Радев в битката с Борисов и измерването на мускулатурата на двамата генерали, факт.

Но как спомага за консолидацията на тревожното българско общество и как пречи на ескалацията на още напрежение е наистина загадка.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...