Президентът отказа среща с ГЕРБ за Гражданската отговорност - 24novini.bg

Президентът отказа среща с ГЕРБ за Гражданската отговорност

13.11.2018 | 11:34
(1 глас)

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че не е особено ентусиазиран за среща с Менда Стоянова и Владислав Горанов, която официално му бе предложена днес за изясняване на ситуацията около Гражданската отговорност. 

 

Нека първо обяснят на хората, после на мен, заяви той на излизане от Конституционния съд, където новите съдии полагат клетва. По време на церемонията в КС, в Народното събрание Стоянова даде разяснителен брифинг за застраховките. 

Конституцията ясно посочва къде стои президентът в законодателния процес, каза той.

Държавният глава съобщи още, че е наложил вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. "Правя го сега, за да могат депутатите да имат време преди приемането на Бюджета", обясни той. На въпрос дали ще наложи вето на медийния закон на Делян Пеевски, както искат част от журналистическите асоциации, Радев не даде утвърдителен отговор, само каза, че медийната свобода е важна. 

Той съобщи още, че не е виждал предварителния доклад на Европейската комсиия за напредъка на страната в борбата с корупцията, който ще бъде официално публикуван днес. Обикновено черновата се дава на властите в София през уикенда преди публикуването и е странно, че държавният глава не е запознат с нея. Дали му е отказан достъп, или неговите хора не са сетили да я поискат от Правосъдното министерство, не стана ясно от изказването му. 

 

Той посочи обаче, че не оценката на Брюксел е важна, а тази на българските граждани. Самите протести са достатъчен аргумент и показват реалното състояние на нещата, заяви той. 

По думите му прокуратурата изпълнява политическа поръчка срещу него. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...