Цацаров поиска имунитета на шестима депутати. И другите новини - 24novini.bg

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати. И другите новини

08.11.2018 | 18:20
(1 глас)

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на няколко народни представители, за да бъде възбудено наказателно производство срещу тях. Това са Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова от "Воля".

 

 

Свалянето на наказателната неприкосновеност на Йончева е заради сигнал за пране на пари, подаден преди време от депутати от ГЕРБ. Той е, че през 2012 г. тя е присвоила пари от фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка. Прикрила ги в офшорна фирма. След проверка на сигнала Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари в особено големи размери. Георги Михайлов, от БСП се разследва за работата му като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания – София. 

Депутатът от ГЕРБ Борис Кърчев ще се разследва за данъчни престъпления. През юли 2015 г., когато е управлявал фирма - доставчик на телевизия и интернет за Казанлък, е избегнал плащането на данъци за 320 000 лв. Тримата депутати от "Воля" от година и няколко месеца са на прицела на прокуратурата по разследване за изнудване на собственици на аптеки.

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, финансовият директор Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, подадоха оставки по искане на транспортния министър Росен Желязков. По думите му причината е лоша комуникация и екипност в Борда и Съвета на директорите на БДЖ.

Eвропейската комисия отправи няколко предупреждения към България в различни сфери, като най-сериозно е решението да предяви иск пред Съда на ЕС заради пропуски в безопасността на железопътния транспорт. ЕК предяви иск за това, че държавата не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС за безопасността на железопътния транспорт. Комисията настоятелно призовава България и изцяло да транспонира европейските правила за периодичните технически прегледи на моторните превозни средства и техните ремаркета в своето национално право. 

Европейската комисия понижи прогнозата си за растежа на българската икономика през тази година от 3.8%, колкото предвиждаше през пролетта, на 3.5%. Обяснението е в забавянето на износа.
 

ЕНП избра германския евродепутат Манфред Вебер за водач за евроизборите през май 2019 г. Той ще претендира догодина за един от най-важните постове в ЕС – председател на ЕК. Българският премиер Бойко Борисов също участва в конгреса на ЕНП в Хелзинки. По време на изказването си той заяви, че най-големите предизвикателства пред ЕС са брекзит и Европа на две скорости.

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...