Фандъкова се погрижи: София ще има чист въздух през април - 24novini.bg

Фандъкова се погрижи: София ще има чист въздух през април

Мария Йорданова 08.11.2018 | 15:00
(1 глас)

Странен отговор са получили жителите на район "Красна поляна", където въздухът е един от най-замърсените в столицата, от столичния кмет Йорданка Фандъкова. От него става ясно, че решение на проблема ще има през април догодина, когтао така или иначе замърсяването намалява. 

 

Жителите на кварталите Западен парк, Овча купел и Красна поляна, жителите на района искат поставяне на стационарни станции на кризисни места, каквото е последната спирка на трамвай №10 и подаване на ежеминутно известяване чрез информационни табла на Градска мобилност. Отговорът на Столична община е, че е обявен търг за станции и се очаква до края на годината да е възложена поръчка.

 

Общината обещава резултат да има през април 2019г., когато вече не е студено и няма да има превишаване нормите на замърсяване от отоплението на твърдо гориво. Удобен начин СО да каже, че въздуха е замърсяван от климатични условия, географско положение и автомобили.

 

Отговорите на общината са публикувани във фейсбук групата  „Подкрепа за Красна поляна“.

Във връзка с проблема Виетнамски общежития в район Красна поляна, Столична община е обещала ежемесечни проверки за отопление на твърдо гориво в района, забрана за отопление на твърдо гориво, определяне на максимален срок за настаняване в общинско жилище, както и премахване на 2 блока до края на септември 2019г.

От публикации в социалните мрежи става ясно, че основна причина за мръсния въздух в кварталите Овча купел и Красна поляна са именно жителите на Виетнамските общежития, които използват твърдо гориво, стари дрехи и боклуци за отопление. Замърсяването на въздуха, обаче не е един път в месеца, а ежедневно през студените месеци.

Столична община няма предприети действия за исканията на столичани за криминализирането на горене на отпадъци(пластмаси, гуми, кабели) и за затваряне пунктовете за вторични суровини в район Красна поляна.

 

От публикацията в „Подкрепа за Красна поляна“ става ясно, че предстои входиране на искане за криминализиране на горене на боклуци и дървена дограма, включително и в частните домове, налагане на глоби и санкции съгласно Наказателния кодекс. Жители на района споделят, че в квартал Западен парк въздухът е отровен от горене на отпадъци във Факултета, а органите на реда не взимат ефективни мерки.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...