Борисов: Ще ползваме руските реактори по финландски модел - 24novini.bg

Борисов: Ще ползваме руските реактори по финландски модел

Борисов посочи, че България ще вземе финландския модел на ползване на руските реактори в ядрената енергетика Борисов посочи, че България ще вземе финландския модел на ползване на руските реактори в ядрената енергетика
Мария Йорданова 08.11.2018 | 12:41
(0 гласа)

България ще вземе модела на Финландия за използване на руски реактори в ядрената енергетика, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си в Хелзинки с финландския министър-председател Юха Сипиля.

 

Борисов обясни, че със Сипиля са отделили много време по въпроса и имат план „как максимално да се опитаме да си помагаме в експертизата в тази сфера с Финландия“.

 

По време на срещата двамата са обсъдили общите интереси на двете страни в секторите туризъм, образование, енергетика и сигурност, заяви Борисов.

„България и Финландия са модел за опазване на границите на Европейския съюз, това ще кажа и на конгреса на ЕНП днес. Политическа воля, силна гранична полиция и по вода и по суша, но и споразумения с трети страни“, каза премиерът във връзка със сигурността.

Относно образованието, Борисов обясни, че със Сепиля ще осъществят обмен на ученици от училището за изкуствен интелект и иновации в Бургас, което Борисов е открил. Той допълни, че при успех ще направят това и с други учебни заведения, тъй като „Финландия е с най-добра образователна система“.

Във връзка с туризма българският министър-председател заяви, че се надява да се увеличат финландските туристи в страната.

Борисов благодари на финландския премиер за добрата оценка на България и българския народ. Той напомни, че 1000 финландски войници са участвали в Освобождението на България.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...