БСП иска одит на магистралите, шефът на АПИ - не - 24novini.bg

БСП иска одит на магистралите, шефът на АПИ - не

Инж. Дончо Атанасов каза, че проверки на АПИ са правени и нямало нарушения Инж. Дончо Атанасов каза, че проверки на АПИ са правени и нямало нарушения Кадър: bTV
08.11.2018 | 11:20
(0 гласа)

„Тази проверка ще се случи тогава, когато законите позволяват”. така отговори инж. Дончо Атанасов, член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, по bTV, на исканите проверки на БСП за качеството на магистралите. Припомняме, че инж. Дончо Атанасов, беше шеф на АПИ преди да бъде сменен от настоящия инж. Глосов и е бивш депутат от БСП.

 

Той беше в АПИ (тогава НАПИ) директор на дирекцията за оперативна поддръжка на пътищата по време на скандала "батко и братко" при правителството на Сергей Станишев, а от идването на власт на Борисов инж. Дончо Атанасов неотменно е на високи управленски постове в Агенцията.

 

Днес в студиото той оспори искането за одит на магистралите, като се позова на закона. Според думите му „Законът за устройство на територията ясно показва какви са правата и отговорностите на целия инвестиционен процес по реализирането на ново строителство и ремонтната дейност”, каза още инж. Атанасов. С оглед на факта обаче, че неведнъж този процес е нарушаван, както и самата АПИ потвърди за пътя убиец до Своге например, отказът на АПИ да направи одит на построените магистрали поставя въпроса защо Агенцията се противопоставя, ако законите са спазвани.

Той увери, че от агенцията ще отговорят в кратки срокове на депутатите от БСП - политически коментар, на който Агенцията като разпоредител на бюджет не би следвало да има право. Агенцията е подчинена на министъра на регионалното развитие и няма правомощия да отговаряна партийни централи, а пред принципала си и пред Народното събрание в рамките на парламентарния контрол.

Инж. Атанасов отхвърли внушенията, че от пътищата се краде, и допълни, че в АПИ не се притесняват от проверки.

Били сме подложени на проверки на републиканската пътна мрежа при изпълнението на обекти от оперативните програми от лицензирани лаборатории, които Европейската комисия е подбрала, в рамките на година и половина, каза още членът на УС на АПИ.

Припомняме обаче, че републиканската пътна мрежа е 20 хиляди километра, от които са построени под 800 километра магистрали.

Общо девет са предвидените за изграждане автомагистрали в страната ни, а общата им дължина е 1370 км. Към днешна дата обаче завършени и пуснати в експлоатация са едва половината от тези километри (777 км), а други 32 км са в строеж, пресмятат от Съюза на българските автомобилисти.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...