Борисов показа по бТВ трите си големи страха: президента, протестите и разпада на коалицията - 24novini.bg

Борисов показа по бТВ трите си големи страха: президента, протестите и разпада на коалицията

Борисов обяви пред бТВ, че ГЕРБ оттегля подкрепата си за Истанбулската конвенция Борисов обяви пред бТВ, че ГЕРБ оттегля подкрепата си за Истанбулската конвенция
14.02.2018 | 19:05
(1 глас)

ГЕРБ оттегля подкрепата си за Истанбулската конвенция. Няма да вървим срещу президента, патриоти, обществото и да излиза, че ГЕРБ подкрепял гей-браковете. Това е конвенция на ЕС, не на ГЕРБ. Като узреят за този дебат, ГЕРБ ще се върне в него, каза премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю за бТВ тази вечер.

 

Видимо ядосан за Истанбулската конвенция, премиерът предприе ПР-офанзива в бТВ, която целеше да укроти протестите, които стягат примката около врата му и да протегне ръка на Патриотите и президента Радев, с което Борисов показа трите си големи страха.

В интервюто си с Антон Хекимян той говори само по въпросите, които са теми на протестите от последните седмици и очевидно вредят на имиджа му като председателстващ Съвета на ЕС, отклоняват вниманието от намеренията му да се наложи като балкански политически фактор и оспорват доскоро безспорната му власт над всички процеси в държава. Това бяха темите за вторият лифт на Банско, протестите за запазване на Пирин, оставките, които "зелените" искат - на министър Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов, протестите във Видин и Северозапада, Истанбулската конвеция, действията на президента срещу Истанбулската конвенция и критиките му към управлението, поведението на коалиционните му партньори от Обединените патриоти.

41 държави са приели тази конвенция, каза премиерът за Истанбулската конвенция. Радев е прекрасен човек, но той има един медиен човек, който му пише речите, който работеше като изпълнителен директор на "пеевската телевизия ББТ, това е Иво Христов - той му пише речите". Бих му казал на президента да не си слуша много тенорите и вокалите, както аз моите не ги слушам, каза Борисов и подчерта, че уважава държавния глава и заедно имат много по-важна работа да свършат, но около него има "кукловоди", които подвеждат президента. Борисов каза също, че заявил на Екатерина Захариева незабавно да съгласува предложенията на държавния глава за посланици. По време на интервюто премиерът три пъти се върна на темата за президента и му подаде ръка публично, което е знак, че иска да излезе от кръговата отбрана, в която протестите и Радев заедно го вкарват по време на председателството.

Не са минали и 40 дни от началото на председателството, а вече се налага кризисният пиар за укрепване репутацията на Борисов да се поеме лично от него и той силово да демонстрира, че държи контрола в страната, показа интервюто му тази вечер с Антон Хекимян.

За оставката на Валери Симеонов Борисов каза, че не приема езика на вицепремиера и затова с прессъобщение правителството се разграничило от неговите изявления за евродепутатката Ска Келер. Направи впечатление обаче, че той говори за патриотите с респект и ги нарича "воеводи", оправдавайки крайните им изявления с предизборните обещания, които са давали и сега трябвало да изпълняват пред избирателите си. Явно Борисов иска да запази стабилна коалицията по време на председателството и е готов да оправдае всяко действие на коалиционните си партньори в името на коалиционния мир. Тази позиция обаче ще отвори вратата за политически шантаж, защото показва слабост на ГЕРБ и вдига цената на Патриотите поне докато трае председателството.

"Зелените" не могат да се оплачат от мен, аз съм им обещал и съм гарант, че на Пирин освен втори лифт, друго няма да се строи. Кой ще види Радан Кънев и Христо Иванов, ако не са тези протести", коментира Борисов и каза, че "зелените са прекрасни хора", като намекна, че протестите се политизират умишлено от други политически фактори.

На въпрос за реалния собственик на "Юлен", премиерът назова името Цеко Минев, но можело, по думите му, да има и друг формален собственик. "Омразата между "зелените" и Цеко Минев прави тези протести. Нека министърът на околната среда да излезе и да разкрие собственика, както се разкрива собственикът на Кока-Кола. Това също е офшорна фирма", каза също Борисов. "Цеко Минев движи всичко на Банско, значи е достатъчно близък до собственика, ако не е собственикът", уточни още Борисов. Банско в същото време е "в десетката на курортите" и има ръст от над 15,7 % на туризма, подчерта Борисов.

Ако Скопие и Атина намерат компромис за името на Македония, това ще е добре за общия ни път към НАТО и Европа, отговори той на въпрос за спора за името на съседката ни и позицията на България по него, която, според зрителски въпроси, била твърде пасивна за разлика от гръцката позиция и това мнение видимо напрегна премиера, защото засегна тема, по която той държи да доминира публично - темата за Западните Балкани.

"Това с корупцията не е само усещане, корупция има навсякъде в света, но вижте как арестуваха кмета на Септември", беше отговорът му защо хората продължават да имат усещане за корупция и как правителството ще се справи с нея. На въпрос за осъдените за корупция от високите етажи на властта и колко са те, премиерът отговори да се пита съдът като независима институция.

Участието си той посвети и на протестите във Видин като показа транспортните коридори, които щели да се строят в Северозапада и как и там "неговите приятели от Видин" щели да узреят, че асфалтът е важен, а не че асфалт не се ядял, както твърдели те преди година. Премиерът наблегна на няколко пъти, че ще се инвестира в пътищата в Северозапада, очевидно изнервен от протестите на път Е-79, които вече 3 пъти се организират от жители на Северозапада с искане да се ремонтира инфраструктурата и да се направи тунел под Петрохан. Направи обръщение специално към Видин, а не към другите градове от региона, очевидно във връзка с призива на видинчани "Видин се събуди", който те отправят трета седмица по време на блокадите на Е-79.

Борисов подчерта ръста на работната заплата и каза, че правителството е обещало тя да стане 1500 лева до края на този мандат, като посочи също добрите икономически показатели и намалената безработица като постижения на този кабинет. Обясни за вдигането на депутатските заплати, че и неговата заплата е по-ниска, а отговаря за над 100 милиарда лева бюджет на държавата и попита Хекимян защо в бТВ не си намалят заплатите, знаейки, че те не са държавна телевизия.

Интервюто му тази вечер може да се обобщи като демонстрация на трите големи страха на премиера - първо, от разпад на коалицията с патриотите по време на председателството, второ, от протестите във всичките им форми, подлагащи под съмнение репутацията му на всесилния политически фактор в държавата, и, трето, от фронта с президента Радев, който застрашава старата игра на Борисов, че е единственият център на политическата власт в страната. Така Борисов ги легитимира като центрове на политическа власт и им вдигна цената, което още в краткорсрочен план може да се окаже съдбоносна за стабилността на мнозинството му грешка.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...