БСП иска българска фирма да ремонтира бойните самолети - 24novini.bg

БСП иска българска фирма да ремонтира бойните самолети

01.11.2018 | 15:00
(0 гласа)

БСП настоява сделката за ремонт на бойни самолети Су-25 да бъде преразгледана и българският завод "Авионамс" да участва в ремонта, заявиха на брифинг в парламента Николай Цонков и Атанас Зафиров от БСП.

 

 

"Подготвя се поредният грабеж от Министерството на отбраната на стойност 180 млн. лв.,

зад гърба на парламента и погазвайки грубо българския национален интерес", коментира Цонков. Това е обществена поръчка, която министерството е обявило на 19 август тази година, но без договаряне и без публикуване, по думите му. Изпратени са покани до две компании - беларуска и руска. Получен е отговор само от първата.

Зафиров попита каква е тая сделка, която почва от 41 млн. лв., скача на 80 млн. лв. в стремеж да бъде заобиколен парламентът, защото сделки под 100 млн. лв. не се гледат от парламента, и в един момент, когато победител е предизвестеният участник, той дава цена от над 300 млн. лв. В крайна сметка си стискат ръцете за 180 млн.лв.

Що за сделка е тази, в която милионите хвърчат с космическа скорост, попита Зафиров.

От БСП питат защо цената на поръчката се е променила толкова много и защо е бил заобиколен парламентът. Защо се пренебрегва българският национален интерес в лицето на българския завод "Авионамс", който преди две години получи уверението от министър-председателя, че ще започне да извършва дейностите, за които е купен, а именно - ремонт и модернизация и на самолети, попита Зафиров.

Готово ли е това управление да остави 300 авиоспециалисти без работа, давайки поръчката на фирма от Беларус.

Българският завод "Авионамс" е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери, защо не е поканен българския

т завод, попита Цонков. Той коментира, че на парламентарния контрол министърът на отбраната Красимир Каракачанов е излъгал, че не е уведомен, че българският завод може да извърши поръчката и то за много по-ниска стойност. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...