Църквата отново не иска промените в Закона за вероизповеданието - 24novini.bg

Църквата отново не иска промените в Закона за вероизповеданието

27.10.2018 | 16:00
(0 гласа)

Макар доскоро да излеждаше, че Църквата и правителството са се разбрали за проправките в Закона за вероизповеданията, които имат за цел да направят финансирането на религиозните институции прозрачно и да възпрепятстват развитието на религиозен екстремизъм, днес стана ясно, че двете страни отново са на противоречиви позиции.

По думите на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан пред БТВ сегашният Закон за вероизповеданията е „прекрасен”. Същевременно съществуват редица нормативни актове, насочени към националната сигурност и борбата с тероризма и не е необходимо пренаписване на закона, добави той.

 

 

„Притесненията ни във връзка с това са именно изложените пунктове за пълен финансов контрол върху църквата и дарителските актове. Когато се касае за законотворчески акт, ние трябва да се съобразим с Конституцията и това, че сме отделени от държавата. Когато се касае ние да подготвим своите отчети по Закона за счетоводството, да се извърши независим финансов одит и той да бъде представен в Сметната палата, това си е чисто държавно администриране в областта на църквата там, където тя е отделна от държавата”.

 

Основният проблем са даренията от чужбина. Представители и на православието, и на мюсюлманското верозиповедание търдят, че даренията не може да са публични, защото изразявят лична и интимна воля на хората, котио даряват. В същото време обаче през голями дарения от чужбина се прокарва външа политика, а вероизповеданията могат да станат жертва на радикални влияния. 

Междувременно митрополит Йоан в разрез с доскорошната позиция на църквата да не заема позиция по обществени теми, обяви, че Синодът не приоема думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките. 

 

„Всяко говорене, особено в позицията на хора, които са поставени високо, трябва да бъде премерено и добре премислено, защото, особено когато говорим за една група хора, които са уязвими от самата ситуация, от самото действие, че те проявяват грижа, но не са се отказали от грижата за своите деца – подобни думи, разбира се, прозвучаха до такава степен, че да изкарат и да продължи протеста на майките. Лично за нас, бихме казали, че не можем да приемем тези думи”, заяви митрополит Йоан.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...